okrugli stol

Savez udruga privatnih šumovlasnika obilježava 15 godina djelovanja

Objavljeno: 26.05.2023. 08:45

Zadnja izmjena: 26.05.2023. 08:45

U povodu obilježavanja 15 godina rada Saveza udruga privatnih šumovlasnika Varaždinske županije organiziran je tematski okrugli stol "Očuvanje bioraznolikosti - novi izazovi pred gospodarenjem privatnim šumama u zaštićenim područjima".

Cilj skupa bio je educirati vlasnike i upravitelje šuma kako postići ravnotežu između održivog gospodarenja i bioraznolikosti. Kako je bilo rečeno, kako bi se održala stabilnost ekosustava i biološka raznolikost te dostupnost drvne sirovine neophodno je provoditi održivo gospodarenje šumama temeljeno na stručnom i odgovornom upravljanju šumama i šumskim zemljištem. To je posebno važno za područje Varaždinske županije koje je 30 posto obraslo šumom, a 75 posto šuma nalazi se u privatnom vlasništvu.

- Unatoč problemima, napravljeni su veliki pomaci na unapređenju stanja u privatnim šumama. To se posebno vidi na rezultatima koje smo postigli u korištenju sredstva iz Fonda. Najviše za radove biološke obnove, za izradu programa gospodarenja, a u programe održavanja šumskih prometnica uloženo je više od 1,5 milijuna eura. Osim toga, udruge su koristile sredstva iz europskih fondova te je izgrađena poučna staza na Ravnoj gori u koju je uloženo 45 tisuća eura - rekao je predsjednik Saveza Tomo Rešetar.

'Kvalitetno gospodarenje'

Također, Savez je organizirao više stručnih radionica poput rada na siguran način, održivog gospodarenja šumama te radionicu o programu ruralnog razvoja i utjecaju zakonskih promjena na sektor šumarstva. 

- Čestitam što kao udruga punih 15 godina brinete o šumama, kvalitetno gospodarite njima, a takvim načinom rada možete biti primjer i ostalim udrugama civilnog društva. Posebno mi je drago da ulažete u biološku obnovu, uređenje šumskih prometnica, ali i izgradnju poučnih staza kako bi se ljubitelji prirode mogli snalaziti, ali i biti upoznati s šumskim svijetom - rekao je župan Anđelko Stričak te obećao daljnju podršku u njihovom radu.

Komentari