Savjet za zdravlje: Pacijenti moraju dijeliti sudbinu države u kojoj žive

Objavljeno: 22.03.2012. 09:06

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Varaždinska županija

U Županijskoj palači održan je sastanak Savjeta za zdravlje Varaždinske županije na kojem se raspravljalo o operativnom programu aktivnosti Plana zdravstvene zaštite Varaždinske županije za 2012. godinu, izvješću o radu Savjeta za zdravlje Varaždinske županije u 2011. godini te planiranju kadrova u zdravstvu Varaždinske županije.

Kao prioritetna područja u zaštiti zdravlja u razdoblju 2011. – 2013. godina predsjednica Savjeta Mirjana Kolarek Karakaš naznačila je prevenciju kardiovaskularnih bolesti, zaštitu duševnog zdravlja mladih i prevenciju ovisnosti, zdravstveno ispravnu vodu za piće, prevenciju i rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva te prevenciju i rano otkrivanje karcinoma dojke. Inače, operativni Plan za 2012 godinu u sebi će sadržavati prioritete koji su nastali na temelju slike zdravlja.

U okviru rasprave oko izvješća za 2011. godinu, istaknuto je kako Savjet za zdravlje, zbog svoje pozicije davatelja mišljenja i savjeta, ima ograničeni legitimitet, a uz to, rad ovog tijela otežava i nedostatak financija.

- U zdravstvu nikada nije bilo dovoljno novaca, a sada ga je još manje. Medicina napreduje brzim korakom, naši liječnici i zdravstvo jesu u trendu i raspolažu sa znanjima o najnovijim dostignućima bilo po pitanjima lijekova, dijagnostike, terapija, ali mi nažalost jednostavno nismo u mogućnosti to sve i realizirati te pacijenti nažalost moraju isto tako dijeliti sudbinu zemlje u kojoj žive – kazala je Karakaš.

Savjet za zdravlje raspravljao je i o kadrovima u zdravstvu pri čemu je istaknuto kako u Republici Hrvatskoj postoji generalni problem nedostatka liječničkog kadra te je isti slučaj i u Varaždinskoj županiji.

- Ipak, zahvaljujući srednjoj medicinskoj i Studiju sestrinstva, Varaždinska županija nije zakinuta uz liječnički i za medicinski kadar. Nažalost, liječnici nam stalno odlaze, prije svega iz primarne u sekundarnu medicinu jer bolnice stalno traže nove specijaliste. Najgore u cijeloj priči je činjenica da nam liječnici odlaze u druge bolnice, veće centre i klinike, konkretno u Zagreb ponajviše zbog veće mogućnosti napredovanja u struci – rekla je predsjenica pa je u tom smislu predloženo da se što prije prikupe podaci o studentima Medicinskih fakulteta iz Varaždinske županije kako bi se dobio uvid u njihov okvirni broj.

Na tragu toga bi se studenti pozvali na razgovor s predstavnicima zdravstvenih institucija i Županije, a sve kako bi se vidjele njihove ambicije te eventualno mogućnosti da ih se motivira da rade na području Županije.

Unatoč problemima o kojima se raspravljalo, istaknuto je kako se Savjet trudi, u skladu sa svojim znanjem i temeljem svojeg iskustva, pridonijeti što boljoj zdravstvenoj zaštiti stanovništva jer smatraju da zdravlje mora biti prioritet svake sredine.

Raspravljalo se i o mogućnosti imenovanja Radne grupu za prioritet kardiovaskularne bolesti koju će sačinjavati članovi Savjeta, kao i druge stručne osobe s tog područja, a predstavnici Županije izvijestili su članove Savjeta kako je za rana otkrivanja i prevenciju za ovu godinu u županijskom proračunu osigurano 50.000 kuna.

Komentari