Saznajte koje općine i gradovi organiziraju proslavu Martinja

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 07.11.2013. 17:23

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Organizirane proslave u Novom Marofu, Brezničkom Humu, Bednji, Cestici, Vinici i Varaždinskim Toplicama.

"Martinje v Marofu"

Udruga vinogradara i voćara „Pinta“ u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Novog Marofa i ove godine organizira već tradicionalnu manifestaciju pod nazivom „Martinje v Marofu“. Manifestacija će se održati u subotu 9. studenoga, na prostoru ispred Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ s početkom u 10 sati. Program će započeti ceremonijom krštenja mošta uz nastup glazbenog sastava  Kumovi, a uz bogatu ponudu mošta , mladog vina i pečenih kestena, biti će tu i domaći kolači te brojni drugi proizvodi.

"Martinje v Humu"

I ove godine pod nazivom "Martinje v Humu 2013." organizira se proslava Dana Općine Breznički Hum i Župe sv. Martina biskupa. Od 8. do 11. studenog održat će se niz manifestacija. Program je dostupan ovdje.

"Ususret Martinju"

Veselo će biti u subotu 9. studenoga i u bednjanskom vatrogasnom domu. Barem tako najavljuje predsjednik Udruge vinogradara Gerico Mirko Bistrović, koji sve vinogradare, podrumare i druge zainteresirane mještane Bednje poziva na okupljanje u domu, na veseloj ceremoniji krštenja mošta. Udruga Gerico martinjsku feštu priređuje u suradnji s DVD-om Bednja i KUD-om Josipa Genca. Za glazbu na veselici bit će zaduženi Bednjanski štemeri, pa ne treba sumnjati u dobro raspoloženje i druženje do sitnih sati. Mošt će, dakako, biti kršten po starinskim bednjanskim regulama i običajima. Početak je u 18 sati.

"Martinje 2013. u Cestici"

Općina Cestica i Udruga vinogradara i vinara Sveti Martin vas pozivaju na proslavu Martinja uz kestenijadu i gulaš u nadjelju 10. studenog s početkom u 13 sati ispred Općine Cestica. Očekuje vas degustacija moštova domaćih vinara, obred krštenja mošta i tamburaški sastav.

"Martinje – krštenje mošta u Vinici“

Područje  Općine Vinica poznato je po brojnim vinogradima i kvalitetnim vinima  pa  se uobičajeno na ovom području obilježava više blagdana povezanih sa vinogradarstvom  i vinarstvom.  U  cilju očuvanja tradicije  i oživljavanja običaja vezanih uz obilježavanje najdražeg blagdana svih vinogradara – svetog Martina,  u  nedjelju 10. studenoga već 7. put se pod okriljem Općine Vinica  organizira manifestacija "Martinje – krštenje mošta u Vinici“.  Za  "kemijanje“ odnosno odgovoran posao "krštenja mošta u vino“ i razne špelancije te za dobro raspoloženje zaduženi su članovi KUD-a Vinica i Vinički tamburaši. Program će se odvijati u dvorani i pred zgradom Općine Vinica, a počinje u 13 sati.

"Martinje i Martinjski sejem"

Udruga vinogradara i voćara Sv. Martin i Turistička zajednica Varaždinske Toplice u ponedjeljak 11. studenog od 12 sati organiziraju proslavu Martinja i Martinjski sejem.
Manifestacija će se održati na Trgu republike u Varaždinskim Toplicama.
Sajam i nastupi djece počinju u 12 sati, a krštenje mošta i pečenje kestena od 16 sati. Za zabavu su zaduženi ex Fakini.

Komentari