Smanjiti nelikvidnost i rad na crno za opstanak poduzetništva

Objavljeno: 28.04.2011. 17:43

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: Varaždinska županija

U Županijskoj palači održan je Obrtnički forum, na kojem su se razmjenjivala iskustva i pokušalo naći rješenje za probleme koji su pogađaju poduzetništvo u gospodarskoj krizi.

Govoreći o aktualnim problemima kod poslovanja u obrtu, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec je rekao kako je potrebno smanjiti nelikvidnost te kako inspekcijske službe trebaju smanjiti rad na crno na najmanju moguću mjeru.

Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Vladimir Habek rekao je kako obrtnici Varaždinske županije posluju već četvrtu godinu za redom u uvjetima gospodarske krize i itekako osjećaju negativne učinke

- Nema djelatnosti koja ne osjeća posljedice krize, a glavni su  uzroci pada broja obrta i zaposlenika u obrtu nelikvidnost, siva ekonomija  te manja potražnja za proizvodima i uslugama obrtnika - rekao je Habek, dodavši kako je u posljednje tri godine u Varaždinskoj  županiji s 3305 obrta u 2007. godini broj obrtnika do kraja ožujka ove godine smanjen na 2922.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar istaknuo nužnost povezivanja obrtnika s lokalnim vlastima u cilju prevladavanja krize te poručio kako je dobrodošao svaki savjet koji će pomoći opstanku obrtnika.

- Na županijskoj razini subvencioniramo kamate, dajemo garancije i stipendije za obrtnička zanimanja, a i sufinanciramo sajmove na kojima se mogu dobiti konkretni podaci i informacije o obrtničkim zanimanjima. No, moram istaknuti kako predlažemo olakšane uvjete za poslovanje novoosnovanih obrta te smatramo kako bi trebalo smanjiti visinu komunalnih i drugih davanja u nadležnosti JLS-a - istaknula je pak zamjenica župana Branka Glavica Ječmenica.

Posebnu pažnju je izazvalo izlaganje obrtnika Josipa Baisa koji je iznio problematiku poljoprivredne proizvodnje kod ulaska u Europsku uniju. On je naglasio važnost povezivanja poljoprivrednika i okrupnjavanja zemljišta kako bi veća količina poljoprivrednih proizvoda bila konkurentna na europskom tržištu.



Komentari