Spašavanje bake Marije: Kako su policajci spasili staricu od nabujale rijeke

Objavljeno: 07.11.2012. 14:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Foto: Andrej Švoger / VT

Jedna od najdramatičnijih trenutaka vezanih uz veliki vodeni val na rijeci Dravi i poplave koje je uzrokovao u varaždinskom kraju dogodio se u Lovrečan Otoku, naselju koje je prvo bilo na udaru velikog vala. 

Kad je sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća varaždinski kraj zadesila takozvana „velika poplava“, Marija Lazar (84) bila je ozbiljna žena u četvrtom desteljeću života. Jedna je od rijetkih koja je i nakon velike poplave ostala živjeti u Lovrečan Otoku dok je većina tadašnjih stanovnika nakon te prirodne katastrofe napustili svoje domove i skrasili se na drugim mjestima.

U svom životu doživjela je na desetke poplava i vode, rijeke Drave, ni malo se ne boji. Zato je i vatrogascima i predstavniku općine Cestica koji su je u ponedjeljak došli upozoriti da rijekom Dravom stiže veliki vodeni val koji bi mogao poplaviti njenu kuću samo kratko rekla da ona ostaje kod kuće, unatoč mogućoj poplavi.

- Molim vas otiđite. Ne idem nikud. Dosadniji ste i od te poplave koju najavljujete - odbrusila im je i zatvorila se u kuću. Šef lokalnog dobrovoljnog vatrogasnog društva brzo je odustao od rasprave s njom i odlučio ispoštovati njenu želju, iako je njena kuća smještena na prilično nezgodnom mjestu i vrlo je vjerovatno da će biti poplavljena. 

- Gospođa je stara i tvrdoglava i uopće se nema smisla s njom svađati. Prije dvadesetak godina imali smo također jednu malo veću poplavu i tada je također odbila evakuaciju. No, bez brige, snalažljiva je ona i zna kako se nositi s vodom. Kuća joj je malo povišena tako da ne bi trebalo biti većih problema - istaknuo je šef DVD-a Lovrečan Dubrava Franjo Težak.

- Samo da taj vodeni val koji nam stiže ne bude neki monstrum  - dodao je zlokobno.

Nekoliko sati kasnije na područje Lovrečan Otoka rijekom Dravom stigao je rekordno veliki vodeni val sa protokom vode od 3300 kubnih metara po sekundi.

To je puno više i u odnosu na doba „velike poplave“ koju je Marija Lazar preživjela prije gotovo 50 godina. Stručnjaci su u utorak taj fenomen nazvali čak i „tisućljetnom vodom“, vodenim valom koji se na tom području u tom obimu može pojaviti jednom u tisuću godina.

Dolaskom tog "vodenog monstruma" na područje Lovrečan Otoka, Marija Lazar ostala je zarobljena u svojoj kući, dok je voda sve više i više nadirala, potpuno odsječena od ostatka naselja, preslaba za bilo kakav pokušaj bijega.

Spasitelji su u večernjim satima dugo vijećali hoće li krenuti u akciju njenog spašavanja. Mrkli je mrak, a ionako nepredvidljiva rijeka potpuno je podivljala, izlila se na sve puteve, u polja i šumu.

Pitaju se mogu li uopće čamcima stići do njene kuće i nije li takav pothvat više samoubilačka nego spasilačka misija. No, kad su krenuli pozivi u pomoć ljudi koji su po predviđanjima trebali biti u puno boljem položaju od nje, odluka je pala.

Policajci Interventne jedinice policije u jedan sat u noći gumenim su čamcem krenuli po nju dok su profesionalni vatrogasci krenuli po tri obitelji koje su zatražile pomoć.

Policajcima obučenim za manevriranje u tim uvjetima trebalo je više od pola sata da prijeđu razdaljinu od stotinjak metara od svoje baze do njene kuće. Mariju Lazar zatekli su u njenoj kući gotovo do struka u vodi dok je hladna i prljava voda i dalje nadirala sa svih strana. Pomogli su joj da spremi stvari i pomogli joj da uđe u čamac.

Oko 3 sata u noći sa ponedjeljka na utorak, u trenucima kad je oko njene kuće vodeni val koji je stigao iz Austrije i Slovenije bio na svom vrhuncu uz propust vode od 3300 kubičnih metara po sekundi, Marija Lazar iskrcana je na sigurnom, na povišenom čvrstom tlu. Dočekala ju je ekipa Hitne medicinske pomoći, a liječnici su utvrdili da nije ozlijeđena.

Spašavanje bake Marije uspješno je okončano.

Usput budi rečeno, dežurne službe utvrdile su da njene kuće više nema. Vodeni val ju je jednostavno progutao i trošna se kućica srušila do temelja. 

Komentari