Stanoing: Brumen i petorka pribavili si čak 17,5 milijuna kuna!

Objavljeno: 19.02.2012. 17:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo izvjestilo je o detaljima afere Stanoing i za što se sumnjiče Eduard Brumen i još petoro osumnjičenika protiv kojih je pokrenuta istraga. Ukupna šteta procijenjuje se na čak 17,5 milijuna kuna!

>>  Eduard Brumen priveden na varaždinski sud

>> Uhićen Eduard Brumen

Većinskog vlasnika Eduarda Brumena i još petero osumnjičenika, među kojima su i njegov sin Hrvoje te direktorica Ivanka Strmečki, sumnjiči se za zlouporabu položaja i ovlasti, poticanje na počinjenje tih kaznenih djela te krivotvorenje službene isprave.

Brumen se sumnjiči da je kao direktor i većinski vlasnik Stanoinga, u periodu od 2002. do kraja 2011. godine, neovlašteno prebacivao na račun svoje tvrtke novac zajedničke pričuve te taj novac koristio za podmirivanje troškova poslovanja. Na taj način Stanoingu je pribavio čak 12,2 milijuna kuna, a istovremeno je vlasnicima stanova ispostavljao neistinite godišnje izvještaje.

Brumena se sumnjiči i da je direktorici i članici uprave svoje tvrtke Ivanki Strmečki poklonio stanove po cijeni nižoj od tržišne i na taj način joj pomogao da ostvari nepripadnu dobit od najmanje 516 tisuća kuna.

Strmečki mu je uzvratila uslugu prodavši mu tri stana u Varaždinu po cijeni nižoj od tržišne te mu na taj način pomogla da ostvari nepripadnu korist od najmanje 91 tisuću kuna.

Osnovano se sumnja i da su Brumen i Strmečki kao direktori Stanoinga, u namjeri da pribave nepripadnu materijalnu korist drugoj tvrtki u Brumenovom vlasništvu, sklopili ugovor o kupoprodaji poslovnog prostora u stambenoj zgradi u Varaždinu, te potom u više aneksa ugovora povećavali površinu poslovnog prostora, a istodobno neosnovano smanjivali njegovu kupoprodajnu cijenu te na taj način Brumenovoj tvrtki pribavili najmanje 700 tisuća kuna.

Četvrto i peto osumnjičenika te šestoosumnjičenicu, čiji identitet nismo uspjeli doznati, sumnjiči se pak da su od 2006. do 2011. godine, u razdoblju u kojem je svatko od njih bio direktor trgovačkog društva izvođača radova na stambeno-poslovnim objektima i apartmanima, na Brumenov nagovor naredili da se dio računa dobavljača za ugrađeni materijal i izvršene radove ne ispostavlja Brumenu, već da se knjiže kao trošak poslovanja njihovog trgovačkog društva i trošak drugih gradilišta na kojima je to društvo izvodilo radove te su na taj način ostvarili nepripadnu materijalnu korist od najmanje 2 milijuna kuna.

Na isti su način od 2008. do 2011.godine, na nagovor Brumena i njegovog sina, naredili da dio računa za izvršene radove na poslovnim objektima u vlasništvu njihovih društava i stanu, plati njihovo trgovačko društvo, a da se dio izvršenih radova knjiži na teret drugih gradilišta čime su osumnjičenim vlasnicima pribavili najmanje milijun i pol kuna.

Pod sumnjom su i poslovi koje su sklapali Brumen kao vlasnik Stanoinga i tvrtka u vlasništvu njegovog sina, konkretno, prodaja tri stana po cijenama nižima od tržišne, čime je na razlici cijene Hrvoje Brumen ostvario dobit veću od  450 tisuća kuna.

Komentari