Suđenje Barbari Bešenić: Više od 1000 dokaznih spisa, tridesetak svjedoka...

Objavljeno: 14.07.2014. 12:22

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Andrej Švoger

Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno suđenje Barbari Bešenić, vlasnici BBS-a, koja je poznata i kao ''kraljica PET ambalaže'', a ispitivanje svjedoka obavit će se do kraja ove godine...

Tako je prošlog četvrtka na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljena rasprava u slučaju u aferi oko PET ambalaže te je nastavljeno čitanje dokumentacije koja je uvrštena u dokazni postupak. Riječ je, naime, o više od tisuću dokaznih spisa, a svjedoci, njih oko 30, bit će ispitani do kraja ove godine.

>> Nastavlja se suđenje: Barbara Bešenić ljeto će provesti u zagrebačkoj sudnici

Branitelji okrivljenih su ponovili obrazloženje svojih prijedloga koje su iznijeli na pripremnom ročištu u svibnju ove godine. Tražili su izuzimanje pojedinih dokaznih materijala te su naveli kako je razlog tome činjenica što su ti dokazi izvedeni nakon što je prvotna  optužnica bila povučena zbog proteka maksimalnog roka trajanja istrage. No, sudačko vijeće odbija prijedlog branitelja.

Afera teška 130 milijuna kuna

Da podsjetimo, riječ je o aferi teškoj 130 milijuna kuna, a optuženima se na teret stavlja da su oštetili Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U navedenom sudskom postupku Barbara Bešenić je prvooptužena, a na optuženičkoj klupi našlo se još pet osoba, njezin sin Krunoslav Bešenić (49), Dragan Mioč (44), Miho Zrnić Marinović (57), Vinko Mladineo (71), bivši šef Fonda za zaštitu okoliša, te jedan državljanin BiH i još tri poduzeća.

U optužnici je navedeno kako se Barbari Bešenić, Krunoslavu Bešeniću, Draganu Mioču, Mihi Zrniću Marinoviću i državljaninu BiH stavlja na teret da su se od početka 2006. do kraja 2009. godine, u Podrutama, Metkoviću i Zadru, povezali  u zajedničko djelovanje s ciljem da kroz sustav prikupljanja PET ambalaže od prodavatelja, preko sakupljača do oporabitelja, pribave znatnu materijalnu dobit.

Zatim su, prema optužnici, tu dobit ostvarivali dvostrukom  naplatom plastične ambalaže, kao i naplatom PET ambalaže koja nije prikupljena i predana koncesionaru na oporabu, a sve na teret Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Mladineo otpisao dug

Nadalje, kako je navedeno u optužnici, okrivljenici su sebi i trgovačkim društvima pribavili nepripadnu korist u ukupnom iznosu od najmanje 130 milijuna kuna. Za taj iznos neposredno je oštećen Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Mladinea se tereti i da je poduzeću Barbare Bešenić neosnovano otpisao dug od 1,3 milijuna kuna, oštetivši za taj iznos Fond. Podsjetimo, optužba i obrana iznijeli su uvodne govore na prethodnim ročištima. Barbara Bešenić, te ostali optuženici, izjasnili su se kako se ne smatraju krivima.

Ispitivanje svjedoka započet će početkom rujna, te će se nastaviti do kraja godine.

Komentari