Šumarska inspekcija i policija u kontroli bespravnih sječa i krađa drva

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 23.04.2015. 09:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Grad Novi Marof

Gradonačelnik Siniša Jenkač je na sastanku okupio predstavnike relevantnih institucija  iz područja šumarstva te raspravljao o aktualnoj problematici na području Grada Novog Marofa...

Zajedno s Mariom Vlašićem - višim stručnim savjetnikom za šume šumoposjednika iz Savjetodavne službe, Miljenkom Županić – višim stručnim suradnikom na Hrvatskom šumarskom institutu, Mladenom Jakopovićem, okolnim načelnicima i komunalnim redarom raspravljao je o problematici radova u šumama šumoposjednika tj. ishođenju dozvola za sječu stabala.

Tu se podrazumijevaju radovi biološke obnove i kako se oni financiraju, mogućnostima financiranja iz EU fondova za sektor šumarstva te o gorućem problemu šireg područja Novog Marofa - bespravnih sječa odnosno krađa iz privatnih šuma.  

Kontrolu bespravnih sječa i krađa obavlja šumarska inspekcija i policija. Udruga privatnih šumovlasnika Graber Novi Marof također će se založiti da se ovom problemu u narednom razdoblju stane na kraj.
Osnovni preduvjet za to je rješavanje gruntovnice i katastra što je ujedno i najveći pothvat.

Spomenuta je udruga u suradnji s Gradom Novim Marofom kandidirala projekt održavanja šumske infrastrukture za 2015. godinu koji će se financirati iz fonda OKFŠ-a. Većina šumskih cesta koja je kandidirana dobila je zeleno svjetlo za poslove održavanja. Među njima su: izvor Lonje, utvrda Paka – utvrda Čanjevo, solarnica, Podevčevo – Čevo,  Paka – jarek.

Gradonačelnik želi izaći ususret šumovlasnicima koji su većinom starije stanovništvo na način da se u Gradu Novom Marofu u narednom razdoblju osigura prostor gdje bi se kroz uredovne dane omogućilo zaprimanje zahtjeva za doznaku stabala.

Tako građani ne bi trebali odlaziti u Varaždin. O tome će još građani naknadno biti obaviješteni.

Komentari