Svečano otvorenje 2. VAFI festivala u 17.30 sati

Objavljeno: 29.04.2011. 11:36

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Danas počinje 2. internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin – VAFI.

Svečano otvorenje je u multimedijalnom centru Kult u 17.30 sati, na kojem će govoriti varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, predsjednica  ASIFA-e Hrvatska Vesna Dovniković te Sandra Malenica i Hrvoje Selec, organizatori Festivala.

Nakon otvorenja u Kultu će biti projekcija animiranih filmova našeg jedinog oskarovca Dušana Vukotića, a posjetitelji će moći pogledati legendarni Surogat – nagrađen Oscarom, te crtiće Krava na mjesecu i Igre, ali i njegov posljednji nikad prikazani animirani film „Dobrodošli na planet Zemlju“.

Nakon toga, program se seli u palaču Herzer gdje će u 20 sati biti otvorena i izložba Vukotiću u čast.

U programu prvog dana VAFI-ja je i projekcija odabranih animiranih filmova  za odrasle, koje je iz bogate arhive Animafesta, izabrala Margit Buba Antauer, savjetnica VAFI-ja.

Svi su programi besplatni i otvoreni za javnost, zahvaljujući brojnim sponzorima, ali i pokroviteljima Festivala – Gradu Varaždinu i Hrvatskom audiovizualnom centru iz Zagreba.

Bennet i Staub: Put do uspjeha nije lak

Sinoć su u off programu Festivala održana tri predavanja za studente Fakulteta organizacije i informatike i  varaždinskog studija Multimedije. Predavanja su održana u palači Herzer, a predstavnici iz Luminus studija detaljno su predstavili kako nastaje uspješna reklamna kampanja od ideje do finalnog proizvoda odgovorivši pritom na brojna pitanja studenata.

Dan Bennett, producent i osnivač partnerskog festivala Los Angeles International Children’s Film Festivala i Josh Staub, animator iz Disneya odgovorili su na pitanje kako do karijere u Disneyu. Iako čarobne formule za to nema, Staubov je  savjet da treba biti uporan i kreativan te raditi kraće, ali kvalitetne animirane filmove.  Za uspješnog je animatora važno da svoje filmove šalje na festivale, kako bi dobio pravu povratnu informaciju.

- Put do uspjeha nije nimalo lak, ali kvaliteta se uvijek prepoznaje – zaključili su Benett i Staub.

Komentari