Svijetla točka u mračnom tunelu: Škola nogometa NK Varaždina i dalje dobro radi

Objavljeno: 25.04.2012. 12:07

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Bojan Fošnar

Dok se sada već bivši varaždinski nogometni prvoligaš bori za opstanak, teško je pronaći svijetlu točku u mračnom tunelu. No, svjetlih točaka ima, a naravno da su svjetle točke uvijek djeca. Škola nogometa naime još uvijek, unatoč svim Scilama i Haribdama, i dalje dobro radi, a mladi varaždinski nogometaši i dalje diljem Hrvatske pokazuju svoj veliki talent.

Varteksova nogometna škola u hrvatskim nogometnim krugovima slovi kao jedna od najboljih nogometnih škola koja je "lansirala" mnoge kvalitetne igrače. Produkti te škole nogometa su uostalom Davor Vugrinec, Miljenko Mumlek, Zoran Brlenić ili u novije doba Josip Brezovec, Nikola Pokrivač, Dario Jertec, Neven Vukman.

Varteksovi juniori tri puta su od kada je 1. HNL osvajali prvenstva, a jedanput su taj uspjeh postigli i kadeti.

Prva juniorska generacija osvojila je prvenstvo u sezoni 1992./93., drugi put Varteksovi juniori ostvarili su isti uspjeh sezone 1998./99., a treća zlatna generacija, u kojoj su udarne igle bili Hojski, Dreven, Tkalčić, Jagačić, Sačer, Sušac, prvenstvo je osvojila 2007./08.

Upravo je ta generacija trebala biti okosnica današnje ekipe, no većina igrača, izuzev Jagačića i Sačera je otišla u druge klubove.

Danas su juniori NK Varaždina na četrnaestom mjestu prvenstvene ljestvice i imaju dva boda više od posljednje i predposljednje ekipe, dok su kadeti puno uspješniji i zauzimaju visoko peto mjesto.

Neki od čelnika NK Varaždina isticali su da riječ o najlošijem rezultatu u povijesti škole nogometa što sportski voditelj škole nogometa žestoko opovrgava.

- Mislim da su te izjave neozbiljne. Juniorska selekcija je možda malo podbacila, no morate računati na to da su Brlek i Čanadžija otišli u Slaven Belupo, Težak u Dinamo, Pajač i Antolek igrali su za seniore pa je riječ objektivnim razlozima - rekao je sportski voditelj škole nogometa Damir Lacko.

Juniore je prije tri tjedna preuzeo Mario Kovačević, dok kadete, koji su na odličnom petom mjestu, vodi Zoran Kastel.

- Imam odličnu generaciju, a ovo peto mjesto je odličan rezultat s obzirom na uvjete u kojima radimo. Samo za primjer, u zimi smo trenirali bez tople vode, električne energije, praktički bez najosnovnijih uvjeta za normalan rad - istaknuo je trener kadeta Zoran Kastel te dodao da za jednu utakmicu nisu imali čak ni - dresove (?!).

Sportski voditelj nogometne škole istaknuo je da sve mlađe kategorije u svim natjecanjima drže primat, no najveći problem je doselekcija.

- Prije smo mogli uzeti igrače iz Virovitice ili Bjelovara i ponuditi im smještaj, hranu i školovanje. Danas zbog financija to nije moguće, a te igrače "pokupi" na Slaven Belupo. Upravo zbog toga ne možemo napraviti kvalitetnu doselekciju - ističe Kastel.

Usprkos lošim uvjetima i problemu doselekcije, juniori i kadeti najvjerojatnije će i iduće godine igrati Prvu ligu, no izlazni juniori još ne znaju hoće li igrati za NK Varaždin u drugoj ligi ili županijskoj ligi.

- Bila bi sramota da Varaždin nema ekipu do županijske lige. Mislim da nas čekaju teška vremena, a što će biti vidjet ćemo. Sigurno će se to odraziti i na školu nogometa - dodao je Kastel te zaključio da bez obzira na loše financijsko stanje želi prenosti svoje nogometno znanje igračima koji svakodnevno dolaze na trening sa sjajem u očima.

Komentari