Svog doktora Peričića Ludbrežani se prisjetili sa suzama u očima

Objavljeno: 16.04.2012. 15:28

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: lww.com

U organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Mladen Kerstner održano je predavanje o "doktoru Peričiću." Mnogobrojne goste tom je prigodom pozdravio ravnatelj ludbreške knjižnice Dubravko Bilić. O radu ovog požrtvovnog liječnika, vatrogasca, tenisača, lovca i brižnog čovjeka govorio je njegov suradnik, Feliks Pignar, a programom je koordinirala Vlasta Kudrna.

U toku predavanja, uključivali su se i brojni gosti, prisjećajući se svojih susreta s doktorom Peričićem. Priča o doktoru Peričiću, njegovim djelima, liječenju uz tek svjetlost svijeće, vratila je Ludbrežane u neka druga, davna vremena, a izmamile i suze na njihova lica, piše Iva Havaić za Ludbreg.hr

Godine 1921. kao mladi liječnik u Ludbreg je stigao Mihovil Peričić. Taj ambicionzni mladić rodio se 1896. godine u Slunju u trgovačkoj obitelji.

Nakon završene gimnazije i studija medicine svojom profesijom do mirovine bavio se u Ludbregu gdje ga mnogi stanovnici još i danas pamte kao vrsnog liječnika i iznimnog predavača.

U vrijeme njegova dolaska, uvjeti rada bili su teški, vodovoda nije bilo, telefon su imale samo državne ustanove. Doktor Peričić nije se mogao oslanjati na dijagnostiku.

 – Bez obzira na uvjete onog doba, bio je odličan dijagnostičar. Dijagnoze je postavljao očima, ušima i toplomjerom – prisjetio se Ludbrežanin Feliks Pignar koji je uz doktora Peričića radio dvanaest godina.

- Jednom prilikom doktor Peričić došao je do sljedećeg zaključka: Ja sam liječnik i kad umrem, ta će informacija biti zanimljiva tri dana. No prošlo je 40 godina i mi ga još uvijek pamtimo i spominjemo - kazala je Vlasta Kudrna.

Stoga ni ne čudi da je pokrenuta inicijativa za preimenovanjem Ulice Ivana Gundulića u Ulicu doktora Mihovila Peričića, a prvi potpisi na peticiji već su prikupljeni.

Više pročitajte OVDJE

Komentari