T7 grupa: Ponašanje kao na Divljem Zapadu, osveta bivšoj vlasti

Objavljeno: 02.12.2011. 18:55

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Nakon što je u petak ujutro održana press konferencije u gradu Varaždinu, na kojoj su čelnici grada Varaždina izvjestili novinare o tijeku pregovora sa T7 grupom, te naglasili kako će zatražiti raskid spornih ugovora, priopćenjem su se oglasili iz T7 grupe.

- Neugodno smo iznaneđeni činjenicom da Grad Varaždin iznosi u javnost stavove o otvorenim pitanjima s T7 Grupom o kojima još u stvari nisu ni počeli ozbiljni razgovori. Naime, novi predstavnici Grada i T7 Grupe ne vode intenzivne, a još manje teške pregovore, budući da su se susreli tek jedanput. Tom prilikom samo su naznačena otvorena pitanja u svezi provedbe pravovaljanih ugovora između Grada i T7 Grupe te se Grad obvezao pismeno očitovati o svim otvorenim pitanjima, što je i učinio nakon najavljenog roka - tvrde u T7 grupi.

Tvrde da je u pismenom očitivanju izneseno više netočnosti i nelogičnosti.

- To nas dovodi do jedinog logičnog zaključka da novi čelnici Grada uopće nisu svjesni niti razumiju odredbe apsolutno pravovaljanih ugovora kao ni posljedice za Grad i građane koje mogu proizići iz nepoštivanja istih odnosno njihovih ishitrenih jednostranih odluka i poteza. Stoga je stav Grada apsolutno neprofesionalan i neodgovoran i samim time nameće se pitanje jesu li novi čelnici Grada uopće svjesni svojih odgovornosti za štetu koju ovakvim stavovima i odlukama mogu nanijeti svome Gradu i građanima. - stoji u priopćenju.

Tvrde u T7 grupi, da ugovori nisu na štetu, već upravo suprotno, na korist grad te da bi njihovim odbacivanjem nastala velika šteta za Grad i građane Varaždina. Navode i konkretne primjere.

- Nepoštivanjem ugovora o zajedničkoj suradnji na projektu POS-a u ulici Vilka Novaka, Grad sam sebi nanosi nepotrebnu štetu od minimalno 15.000 kn dnevno, odnosno godišnje preko 4 milijuna kuna. Isto tako, u slučaju nepoštivanja Ugovora o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada u tvornici MBO, nastajat će šteta Gradu u visini od stotinjak tisuća kuna dnevno odnosno preko 30 milijuna kuna godišnje. Bi li takvu štetu mogao dopustiti bilo tko trijezne glave i poštenih namjera? - pitaju se u T7 grupi.

Navode i Zakon o obveznim odnosima, koji je osnova za predmetne ugovore i čvrsto definira da je svatko dužan truditi se da šteta ne nastane, odnosno da bude što manja. Tvrde da sadašnji čelnici Grada svojim pristupom isto ne poduzimaju nego upravo čine drastično suprotno.

- Stav Grada da su ugovori pod istragom smatramo neprimjerenim iz razloga što istražne radnje po prijavama, za koje smo čvrsto uvjereni da će se pokazati lažnima, nikako ne znače da se sami ugovori ne moraju konzumirati, već kao legalisti svi trebaju maksimalno poštivati potpisane ugovore. Bilo kakvi prijedlozi za raskid od strane Grada su u najmanju ruku smiješni, iz tog razloga jer ugovorna strana koja je činila razne propuste ne može niti tražiti raskide ugovora - poručuju iz T7 grupe.

Sve navedeno, T7 grupu navodi i na zaključak, kako se radi o obračunu nove, sa starom vlasti.

- Ovo prerasta u čisto politikanstvo u kojem se sadašnja garnitura vlasti osvećuje bivšoj vlasti preko T7 Grupe i njezinih zaposlenika. Nije uobičajeno i nije bilo primjera da poslije smjene vlasti, nova vlast ne poštuje u značajnoj mjeri postojeće pravovaljane ugovore, a koji su sklopljeni za vrijeme bivše vlasti. Ovakvim postupcima novi čelnici Grada isto tako šalju vrlo lošu poruku svim potencijalnim domaćim i stranim investitorima da ne surađuju s Gradom Varaždinom, odnosno čelnicima Grada, jer je njihovo ponašanje primjerenije Divljem Zapadu nego gradu kulture - piše u priopćenju T7 grupe.

Za kraj, poručuju u T7 grupi da se nadaju profesionalnom razriješenju cijele situacije.

- Usprkos svemu, i dalje vjerujemo da će ipak na kraju prevladati razum i racionalni pristup i u toj vjeri pozivamo čelnike Grada na odgovoran i profesionalan pristup rješavanju svih otvorenih pitanja s T7 Grupom - zaključuju u T7 grupi.

Komentari