Iz Hrvatskih voda najavljuju projekt izmuljenja Trakošćanskog jezera, a kako poručuju, to je vrlo specifičan zahvat obzirom na mnogobrojna ograničenja i uvjete koji proizlaze iz činjenice da je jezero sastavni dio kompleksa Dvor Trakošćan koji ima status kulturnog dobra.

Projekt obuhvaća pregrađivanje bdijela jezera na zapadnoj strani kod ušća Čemernice i tu će se nakon selekcije vratiti autohtona riba. Ostali dio jezera će se isprazniti i osušiti te će se građevinskom mehanizacijom sediment izvaditi i deponirati na obližnje općinsko zemljište.– Radi se o projektu na kakvom nismo do sada radili, a jezero je posljednji puta čišćeno od mulja sredinom prošlog stoljeća. Procjena je da će se izvaditi 130.000 metara prostornih prosušenog sedimenta – pojasnio je direktor
Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić rekavši da su pribavljene sve potrebne dozvole i uvjeti te najavio da u srpnju ide objava javnog nadmetanja za odabir izvoditelja radova.

Projekt će biti financiran kroz dvije godine, procjena vrijednost radova je 20 milijuna kuna, a sve snose Hrvatske vode. Saborski zastupnik Anđelko Stričak podsjetio je da prema brojnim međunarodnim publikacijama dvorac Trakošćan spada među najljepše dvorce na svijetu. – Cjelokupni kompleks osim samog dvorca čini park i jezero, koje nije bilo odmuljavano od 1960 godine. Smatram da je bitno osim održavanja i uređenja samog dvorca voditi brigu o parku i samom jezeru. Stoga je ova investicija Hrvatskih voda za svaku pohvalu - rekao je Stričak i dodao kako se trenutačno vode razgovori
s resornim ministarstvima oko dodjele zemljišta u blizini dvorca gdje bi se uredio prostor za parkiralište i popratne sadržaje.

 

Komentari

22.06.2019. 08:49h Zadnja izmjena: 22.06.2019. 08:49