Tribina SDP-a: Decentralizirati Hrvatsku i osnažiti regije

Objavljeno: 26.05.2011. 11:55

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Decentralizacija i regionalni razvoj bila je tema javne tribine GO SDP-a Varaždin održane  u prostorima 4. mjesnog odbora u Varaždinu.

Na tribini su sudjelovali Gordan Maras i Mario Habek, saborski zastupnici te Vjeran Radelić, predsjednik GO SDP Varaždin.

Gordan Maras naglasio je kako  je Hrvatska među najcentraliziranijim državama u Europi. SDP će insistirati na  fiskalnoj decentralizaciji koja će lokalnim jedinicama povećati sredstva i ovlasti. Pri tome SDP neće ukidati gradove i općine nego tražiti da usklade svoje rashode sa izvornim prihodima, a regije će dobiti mnogo važniju ulogu i morati će više koristiti  sredstva iz fondova EU. Maras se osvrnuo i na predstojeći referendum o ulasku Hrvatske u EU:

- Očekujemo da će referendum biti nakon izbora, jer bi se u protivnom moglo dogoditi da ga ljudi shvate kao izjašnjavanje za ili protiv HDZ-a i da tako dovedemo u pitanje ulazak Hrvatske u EU - rekao je Maras.

Najavio je moguće dislociranje dijelova ministarstava iz Zagreba u pojedine regije: za Varaždin bi tako bilo moguće da postane sjedište dijela administracije koji bi se bavio obrtom, malim i srednjim poduzetništvom.

Naglasio je kako je Varaždin pogođen krizom zbog toga što njegovo gospodarstvo počiva na malom poduzetništvu te je najavio rasterećenje malih poduzetnika ukoliko SDP dođe na vlast:  u sustav PDV-a mali će poduzetnici ulaziti s 200 000 kuna godišnjeg prihoda, a ne kao do sada s 80 000 kn.

- Jedan od prioriteta nove vlasti biti će i izgradnja brze ceste Varaždin- Ivanec- Krapina - naglasio  je Maras.

Mario Habek, saborski zastupnik ocijenio je kako se nakon odlaska bivšeg predsjednika vlade u Hrvatskoj ništa nije promijenilo,  a situacija u državi preslikava se i na regionalni nivo. Naglasio je  kako je prosječna plaća na području Varaždinske županije  1000 kn-a manja od hrvatskog prosjeka.

Vjeran Radelić, predsjednik GO SDP Varaždin pozvao je birače da u nedjelju izađu na izbore za vijeća mjesnih odbora, a situaciju  u gradu rezimirao je riječima: „U gradu Varaždinu treba stanje dovesti u red.“

Komentari