Trnovečki općinski vijećnici izglasali proračun za 2016. godinu od 18 milijuna kuna

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 17.12.2015. 09:48

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 07:42

Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

Općina Trnovec Bartolovečki u novu, 2016. godinu ulazi s proračunom od 18,1 milijun kuna, za kojeg su na sjednici u srijedu navečer, jednoglasno digli ruke svi članovi Općinskog vijeća. Riječ je o povećanju od 35,5 posto u odnosu na ovogodišnji proračun...

U brojkama, to je povećanje od 4,7 milijuna kuna. Što se tiče prihodovne strane prihodi od poreza i prireza na dohodak planirani su u iznosu od 6,24 milijuna kuna.

Pomoć iz drugih proračuna planirana je u visini 2,3 milijuna kuna te još 4,8 milijuna kuna pomoći iz državnog proračuna na temelju prijenosa EU sredstava, točnije za EU projekte. Najznačajniji projekt koji je planiran preko sredstva EU fondova je izgradnja Društvenog doma u Trnovcu ukupne vrijednosti 7,5 milijuna kuna.

Dio sredstva za taj projekt osigurao bi se u idućoj te ostatak u narednim godinama. Što se tiče ostalih prihoda, u proračun bi trebala stići i naknada za korištenje prostora elektrana od 1,55 milijuna kuna što je također povećanje u odnosu na ovu godinu. Pojašnjavajući prijedlog proračuna, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela, Sonja Ružić Cvrtnjak, naglasila je da je on uravnotežen i na prihodovnoj i rashodovnoj strani.

Za primanja zaposlenika utrošit će se 1,7 milijuna kuna. I iduće godine planirana su sredstva za zapošljavanje kroz javne radove za dugotrajno nezaposlene osobe, njih 16. Riječ je o sredstvima od 380 tisuća kuna.

Za održavanje cesta i javnih površina planira se potrošiti 1,34 milijuna kuna te još 120 tisuća za održavanje javne rasvjete. Za programe u obrazovanju osigurana su sredstva u iznosu od 2,3 milijuna.

Radi se o brizi za djecu predškolske dobi za što su predviđena sredstva od 1,58 milijuna kuna, zatim 540 tisuća kuna za osnovno obrazovanje te gotovo 200 tisuća kuna srednjoškolce i studente. Za sport je osigurano 440 tisuća kuna što je povećanje u odnosu na 2015. Gotovo 600 tisuća kuna utrošit će se za programe u zdravstvu i socijalnoj skrbi dok je za vatrogastvo predviđeno 300 tisuća kuna te 180 tisuća za subvencije u poljoprivredi.

Načelnik Zvonko Šamec naglasio je da su u pripremi prijedloga proračuna uvrstili sugestije svih vijeća mjesnih odbora. Spomenuo je i projekte za koje se sredstva planiraju iz EU fondova, koje je svakako trebalo uvrstiti u proračun.

Dodao je da to nisu svi projekti koje Općina ima, i da se i oni, ukoliko se raspišu natječaji, mogu rebalansom iduće godine uvrstiti u proračun. Pojasnio je da su na rashodovnoj strani zadržani svi postojeći standardi, primjerice od sufinanciranja cijene vrtića do organizacije predškole ili sufinanciranja produženog boravka.

Za posljednji je program sve više interesa zbog čega se razmišlja o modelu da dio financiraju roditelji, a dio Općina kako bi što više djece moglo ići u produženi boravak. Za sada Općina Trnovec Bartolovečki jedina je općina koja u potpunosti plaća produženi boravak. Šamec je najavio i daljnje stipendiranje studenata. Samo u ovoj studentskoj godini stipendira se 41 student. Načelnik je najavio i daljnju financijsku pomoć udrugama čiji je rad u ovoj godini posebno pohvalio.

I iduće godine ulagat će se u javne objekte odnosno u njihovo unutarnje uređenje. Istaknuti su društveni domovi u Bartolovcu i Zamlaci. Briga za uređenje dječjih igrališta u svim mjestima u općini, prema riječima načelnika, nastavlja se i iduće godine.

Nismo u proračun stavljali gomilu projekata već ono što se realno može i mora ostvariti – zaključio je Šamec te dodao da su najvjerojatnije jedina općina koja nema niti kune zaduženja.

Naglasio je da Općina redovno podmiruje sve svoje financijske obveze, a pozitivno stanje na računu potvrđuje da će se tako nastaviti i dalje.

Komentari