Tulum s(l)ova održan i u ivanečkoj osnovnoj školi

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 28.10.2013. 16:30

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog

Noćni čitateljski susreti kao početak 3. ciklusa projekta Tulum s(l)ova održani su ovaj vikend u 29 školskih knjižnica u Hrvatskoj. Od toga ih je 17 osnovnoškolskih, a među njima i u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu.

Osim obaveznog ceremonijalnog čitanja iz užitka testova prema slobodnom odabiru uz upaljene svijeće i baterijske lampe te druženja knjižnica preko skypea proveden je cijeli niz najrazličitijih aktivnosti poput izrađivanja sova od papira koje su kasnije smještene na stablo u čitaonici tako da budu društvo tijekom tuluma, kviza, kušanja i proučavanja tematike o čaju, igre asocijacija, pantomime, parlaonice, radionice valcera, rekompozicije pjesme, promatranja zvijezda teleskopom, radionice fotografije, gledanja filmova, prezentacije projekta (Ka)Va, karaoke, predstavljanja e-tehnologije u knjižničnoj uporabi, književnih susreta, nastupa rock benda Začarani rokeri, matineje filmova Medijske grupe.

Radi usklađivanja s aktivnostima u školama za početak aktivnosti projekta postoji i rezervni datum, 8. studenoga. Toga dana noćnim čitateljskim susretima projekt počinje devet škola – Knjižnica OŠ Frana Krste Frankopana, Osijek, OŠ Vinica, Vinica, Osnovna škola Prelog, OŠ Ivana Rangera, Kamenica, OŠ Ludina, Velika Ludina, OŠ Rugvica, Rugvica, OŠ Vežica, Rijeka, OŠ Viktora Kovačića, Hum na Sutli i Srednja škola Ivanec, Ivanec.
Uz noćni čitateljski susret vezana je i jedna zanimljivost.

Od samog početka u gotovo svakoj se knjižnici  dogodi uživanje u tematskoj torti za koju su zaslužne mame, netko iz tima, školska kuharica ili se jednostavno kupi.

Običaj je i da se na kraju ciklusa bira najuspješnija knjižnica. Glavni kriteriji za odabir su čestotnost čitanja i kreativnost u odabiru mjesta čitanja i osmišljavanju dodatnog programa, a na temelju zapisa na facebooku i you tubeu, izvješća knjižnica i objava u medijima. Završna svečanost 3. ciklusa projekta i proglašenja najbolje knjižnice će se ove godine održati na Interliberu 15. studenog.

Kao i prve dvije godine, reakcije sudionika i učenika i školskih djelatnika koji sudjeluju u provedbi projekta su iznimno pozitivne. Nekoliko škola sudjeluje u svakom ciklusu, a imaju i povratnike u projekt. Ovim, trećim ciklusom, Tulum s(l)ova potvrđuje svoju kvalitetu i smisao postojanja.

Komentari