Grad tužio Varkom i T7 VIS: Otpad se neće zbrinjavati u MBO-u

Objavljeno: 24.01.2012. 13:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Varaždinsko smeće ipak se neće zbrinjavati u MBO pogonu tvrtke T7 VIS u Brezju. Gradonačelnik Habuš izvjestio je javnost da je u ponedjeljak u ime grada Varaždina podnio tužbu protiv T7 VIS-a ali i komunalne tvrtke Varkom te da je grad pronašao model zbrinjavanja bala sa otpadom u Brezju po znatno nižoj cijeni od one koju je ponudio T7 VIS.

Grad Varaždin u ponedjeljak je podigao tužbu protiv vlastite komunalne tvrtke Varkom i tvrtke T7 VIS kojom od suda traži da se ugovor o zbrinjavanju varaždinskog komunalnog otpada u MBO pogonu u Brezju proglasi ništetnim.

Izvjestio je to varaždinski gradonačelnik Goran Habuš naglasivši da to i definitivno znači da grad oko 100 tisuća tona otpada nagomilanog na lokaciji u Brezju neće zbrinuti u MBO pogonu.

- Razgovarali smo sa nekoliko odvjetničkih kuća čije mišljenje je da taj posao koji je sklopljen za vrijeme bivše gradske vlasti nije u skladu sa zakonom. U tužbi smo naveli da taj posao nije u skladu sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu te posebno naveli činjenicu da je posao sklopljen izravno, bez javne nabave - otkrio je gradonačelnik Habuš dodavši da uopće ne sumnja da će sud donijeti presudu u korist grada.

- Neozbiljno bi bilo ulaziti u posao, a pogotovo tako skup posao, koji je pod sumnjom. Da smo ušli u taj posao građanima bi računi porasli za više od 240 posto. Ni građani ni mi si to jednostavno nemožemo priuštiti. Pregovarali smo sa T7 Grupom da smanje cijenu zbrinjavanja koja je nerealno visoka, da podsjetimo prema ugovoru bi cijena zbrinjavanja tone otpada trebala biti čak 167 eura, ali oni su ponudili smanjenje od samo 4 posto - poručio je Habuš te najavio da će grad ipak zbrinuti oko 100 tisuća tona otpada nagomilanog na lokaciji u Brezju i to za samo godinu i pol dana i po znatno nižoj cijeni.

Naglasio je naime da si je gradska vlast zadala za cilj da riješi taj problem, i to ne samo zbog zaštite okoliša nego i zato jer bi na lokaciji na kojoj se sada nalaze bale sa otpadom trebao niknuti Biotehnološki park.

- Više će te znati za desetak dana. Za sada, kako stvari stoje, imamo rješenje za zbrinjavanje bala po cijeni od 500 kuna po toni u što je uključen i odvoz smeća sa lokacije. U razgovorima smo i sa ministarstvom zaštite okoliša koje bi trebalo sufinancirati dio cijene pa će grad i građani na kraju plaćati samo 200 do 300 kuna po toni zbrinutog otpada - naglasio je Habuš.

Na pitanje je li riječ o izravnoj pogodbi, kakvu je prakticirala bivša gradska vlast, ili će grad ići na javni natječaj, Habuš je bio znakovit.

- Mogu reći samo da po zakonu moramo ići u javnu nabavu, osim ako se radi o poslu koji ugovaraju dvije jedinice lokalne samouprave, onda možemo posao dogovoriti i izravno - istaknuo je Habuš.

Komentari