U Arboretumu "Opeka" otvoren II. Tjedan botaničkih vrtova Hrvatske

Objavljeno: 15.05.2012. 09:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Varaždinska županija

U Srednjoj školi "Arboretum Opeka" svečano je otvorena manifestacija II. Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske, u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije i Srednje škole "Arboretum Opeka", kojom se želi popularizirati potreba o isticanju i promoviranju vrijednosti malobrojnih botaničkih vrtova i arboretuma u Hrvatskoj.

Na početku je sve prisutne pozdravila Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Alenka Car koja je u prigodnom obraćanju naglasila kako je velika čast da se centralni dio svečanosti održava u Arboretumu Opeka, najstarijem zaštićenom spomeniku parkovne arhitekture u Hrvatskoj.

Kako je istaknula Alenka Car, ovaj se arboretum počeo razvijati u 19. stoljeću, kada je  grof Marko Bombelles pretvorio prostor oko svog dvorca u tip engleskog perivoja, koji je zbog velikog broja drveća i biljnih vrsta proglašen arboretumom.

- Arboretum Opeka prostire se na 64 hektara površine, evidentirano je 2816 biljnih jedinki, a čine ga dvorac i perivoj koji ga okružuje - istaknula je Car i dodala da, iako je dvorac u derutnom stanju od 2007. godine zajedničkim naporom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, Srednje škole "Arboretum Opeka" i Općine Vinica radi se na njegovom očuvanju i održavanju.

Nakon Alenke Car prisutnima se obratio zamjenik župana Varaždinske županije Milan Pavleković koji je istaknuo kako Varaždinska županija na svojem području njeguje dugu tradiciju perivojske kulture s brojnim spomenicima kulture i prirode, a jedan od njih je svakako i Arboretum Opeka te je u svrhu njihove zaštite Varaždinska županija, prije deset godina, osnovala Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima.

- Ovom prilikom želim izraziti zadovoljstvo što će ovaj tjedan biti prilika da mnogi građani, ljubitelji prirode, učenici i studenti pogledaju ovaj perivoj, saznaju sve o njemu, razgledaju ga, prošeću u miru i sudjeluju na kojoj radionici ili predavanju te tako oplemene svoje znanje iz botanike ili jednostavno  dožive prirodu na jedan poseban način - rekao je zamjenik župana.

II. Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske svečano je otvorila pročelnica Sekcije botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatskog botaničkog društva Biserka Juretić koja je naglasila da je glavni cilj organiziranja ove manifestacije popularizacija i promocija vrijednosti botaničkih vrtova i arboretuma.

Nakon svečanog otvorenja, podizanjem eko zastave ispred Srednje škole "Arboretum Opeka" obnovljen je njezin status eko-škole, a zbog zalaganja svojih učenika i mentora, u posljednjih 14 godina, škola je dobila trajni status i zlatni certifikat eko-škole i postala škola mentor, nakon čega su se gosti uputili u obilazak Arboretuma, u kojem je upriličen bogat program s brojnim prigodnim aktivnostima.

Otvorenju je prisustvovao veliki broj uzvanika, među njima i saborski zastupnik Mario Habek, pročelnica Sekcije botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatskog botaničkog društva Biserka Juretić, gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš, načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac,  ravnateljica Poljoprivredne i vrtlarske škole Rajka Tršinski te mnogi drugi.

II. Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Državnog zavod za zaštitu prirode, Varaždinske županija i Općine Vinica.

Zbog izuzetnih umjetničkih, dendroloških, znanstvenih, odgojno-obrazovnih, kulturno-povijesnih i drugih vrijednosti, Arboretum Opeka je zaštićen od 1947. godine Zakonom o zaštiti prirode, a od kraja 2003. godine Arboretum je u vlasništvu Republike Hrvatske.

Komentari