gradska vijećnica

U Gradu Varaždinu održan okrugli stol o žumberačkom uskoku i plemiću

Objavljeno: 22.02.2022. 19:06

Zadnja izmjena: 22.02.2022. 19:06

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina danas je održan okrugli stol o legendarnom žumberačkom uskoku i plemiću Janku Šajatoviću Krabatu.

Počasnog konzula RH u Slobodnoj državi Saskoj Petera Neumanna, koji je inicirao održavanje okruglog stola, u Gradskoj su vijećnici primili Zdravka Grđan, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina i Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina.

Na okruglom stolu opisan je lik tog hrvatskog plemića po kojem cijela regija u Saskoj nosi naziv Krabat-Region te se po njemu nazivaju i festivali, pivo, sirevi, likeri i rade predstave. Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Društva povjesničara Grada Varaždina, Hrvatsko-njemačkog društva prijateljstva i Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest Varaždinske županije.

- Ovo je samo početak projektne suradnje Hrvatske i Njemačke te je Grad Varaždin već učinio prve korake prema suradnji s njemačkim Bautzenom na području gospodarstva. Gospodarstvenici iz Varaždina i Varaždinske županije već su imali susrete s njemačkim gospodarstvenicima zahvaljujući gospodinu Neumannu, a sad krećemo u suradnju na području obrazovanja i kulture. Lik Janka Šajatovića Krabata je unazad 300 godina poznatiji u Njemačkoj nego u Hrvatskoj, a riječ je o stvarnoj osobi, vojniku koji je učinio puno dobrih djela - rekla je Grđan.

Komentari