U Martijancu otkrivena "Stopa sv. Martina" koja povezuje europska mjesta i gradove

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 23.09.2015. 18:36

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: Varaždinska biskupija

U sklopu proslave 240. obljetnice posvete župne crkve sv. Martina biskupa u Martijancu je otkrivena  "Stopa sv. Martina", deseta takva u Hrvatskoj unutar međunarodnog kulturno-sakralnog projekta koji povezuje europske gradove i mjesta čiji je zaštitnik ovaj svetac...
 
Tom je prigodom varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio misno slavlje u župnoj crkvi u kojoj je prikazan film o povijesti i znamenitostima Martijanca. Domaći župnik preč. Ivan Košutić podsjetio je kako se prva crkva u mjestu spominje još 1259. godine.

Današnja je posvećena 1775. godine te predstavlja velik biser kršćanske kulture. Okupljenima su se obratili zamjenik ministra kulture RH Alen Kajmović, načelnik Općine Martijanec Marijan Horvat, predsjednica Kulturnog centra sv. Martin Hrvatska Ines Sabotić te je pročitana poruka ravnatelja Europskog kulturnog centra sv. Martina iz francuskog Toursa.

Stopa je postavljena na prigodnom obilježju ispred župne crkve. U prigodnom kulturno-glazbenom programu nastupili su župni zbor iz Martijanca, te članovi domaćeg KUD-a.

Komentari