U monografiji Sračinca doznajte je li Srakar doista zapalio Varaždin

Objavljeno: 28.09.2012. 12:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Josip Andabaka / KLIK

U Domu kulture u Sračincu predstavljena je Prva monografija općine Sračinec, autora Anice Jeremić i Vladimira Grana, u kojoj po prvi puta na jednom mjestu možete pronaći povijesne činjenice vezane uz tu općinu. 

Na čak 408 stranica ilustriranih sa više od 300 vrhunskih fotografija predstavljeni su Sračinec i Svibovec Podravski, kako su se kroz povijest razvili od kmetskog naselja do komunalno, gospodarski i kulturno najrazvijenijih mjesta u Varaždinskoj županiji. 

- Ni sam nisam znao neke povijesne činjenice o Sračincu i mogu reći da sam čitajući ovu monografiju puno naučio i o općini koju vodim ali i o samom sebi. Mislim da nam ova monografija pruža mogućnost da budemo ponosni jer smo Srakari - istaknuo je na predstavljanju monografije načelnik općine Sračinec Božidar Novoselec.

U samoj monografiji može se pronaći puno zanimljivih povijesnih podataka, od toga kad je u to mjesto stigla prva nogometna lopta do trenutka kada je zasvijetlila prva žarulja, a sve te podatke istražio je jedan od autora monografije Vladimir Gran

- Istraživanjem povijesti Sračinca i Svibovca Podravskog bavim se već dvadesetak godina, ali nisam još ni izbliza gotov. Ima tu još puno za istraživati i ja ću to svakako nastaviti činiti. Povijest je važna pomaže nam izgraditi neke svoje vrijednosne sudove i da doznamo od kud potječemo - naglasio je Gran. 

Autorica Anica Jeremić obradila je pak modernu povijest Sračinca i Svibovca Podravskog, od kad su prije dvadesetak godina ta mjesta po prvi puta postala samostalna općina te je na taj način započeo nezaustavljiv razvoj koji traje i danas. 

- Imala sam tu sreću da sam kroz svoj novinarski rad popratila sve najvažnije događaje u općini u proteklih nekoliko desetljeća, od izgradnje Hidroelektrane u Svibovcu Podravskom do izgradnje sportske dvorane Osnovne škole Sračinec. Svi ti događaji pronašli su svoje mjesto u monografiji - zaključila je Jeremić. 

Prve primjerke monografije načelnik Novoselec uručio je obiteljima poginulih hrvatskih branitelja.

Monografija se može nabaviti na svim događajima povodom "Dana Miholja", a cijena knjige je 100 kuna.

Komentari