U općini Trnovec Bartolovečki nezaposleno samo 235 osoba

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 18.09.2015. 08:52

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 08:58

Foto: OTB

Dobivanje potpora Ministarstva gospodarstva iz programa poticanja povećanja energetske učinkovitosti za tri objekta na području Općine Trnovec Bartolovečki te nabavka komunalne opreme u vrijednosti od gotovo milijun kuna, neki su od naglasaka iz izvješća načelnika općine Zvonka Šameca za prvih šest mjeseci rada u ovoj godini...

Načelnik je u izvješću koje je jednoglasno prihvaćeno vijećnike podsjetio na obnove Društvenog doma u Zamlaci, objekta Udruge „Park“ u Trnovcu te Lovačkog društva „Kobac“ u Žabniku za što je Ministarstvo gospodarstva dalo bespovratna sredstava u iznosu od 321 tisuće kuna.

U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je osigurao oko 400 tisuća kuna, te tvrtkom Čistoća, koja je osigurala ostatak sredstava do milijun kuna, Općina Trnovec Bartolovečki nabavila je kante za sakupljanje komunalnog otpada. Na taj je način Općina ostvarila uvjete da među prvima u Varaždinskoj županiji krene u selekciju otpada u domaćinstvima.

Nadalje, za obnovu dječjih igrališta Općina je od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja dobila 90 tisuća kuna. Treba dodati i niz aktivnosti za pripremu projekata uređenju ulica i ostale infrastrukture, poput Branimirove, Širokih ledina ili pak Ulice Antuna Kovačića. Za sve te projekte dovršava se izrada potrebne dokumentacije za početak radova.



Što se financijskog dijela izvješća tiče, Općina je zahvaljujući odličnim financijskim rezultatima prošle godine u potpunosti sanirala gubitke iz prethodnog razdoblja, točnije otprije 2013. godine.

Nastavak pozitivnih financijskih trendova vidljiv je i u ovoj godini što se u konačnici može i iščitati iz izvršenja proračuna za prvih šest mjeseci ove godine. Izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci bila je također točka dnevnog reda o kojoj se  raspravljalo na sjednici i koja je također dobila jednoglasnu potporu vijećnika.

Pozitivni financijski rezultati i veliki broj projekata, koje ostvarujemo i uz potporu Županije te resornih ministarstva, daju nam za pravo da s optimizmom gledamo i planiramo projekte i za ubuduće. Cilj je da i dalje poboljšavamo uvjete života svim mještanima naše općine i da ravnomjerno ulažemo i brinemo se za sva mjesta, bez obzira radi li se o Šemovcu, Trnovcu, Bartolovcu ili bili kojem od šest naselja u općini – rekao je načelnik Općine Trnovec Bartolovečki HNS-ov Zvonko Šamec.

Pozitivna kretanja nastavljena su i po pitanju nezaposlenosti. Naime, u samo nekoliko mjeseci svoje je zaposlenje pronašlo pedesetak mještana tako da je sada u općini nezaposleno samo 235 osoba. Budući da je riječ o općini s najvećim brojem stanovnika u Varaždinskoj županiji, Trnovec Barolovečki ima jednu od najmanjih stopa nezaposlenosti.

Šamec je iskoristio izvješće o stanju nezaposlenosti da zahvali svim poslodavcima koji su mještanima općine dali priliku da pokažu što znaju i koje radne kvalitete posjeduju.

Interes za radnom snagom s područja općine Trnovec Bartolovečki, postoji i dalje tako da je u narednom razdoblju moguće i daljnje smanjivanje broja nezaposlenih – najavio je Šamec.

Vijećnici su jednoglasni bili i kod odluka o osiguranja sredstava za financiranje prehrane djece u školama u Šemovcu i Trnovcu te financiranja produženog boravka u tim školama. Prihvaćeni su i prijedlozi za financiranje programa „Ranog učenja informatike“ u obje škole.

Za sve te programe iz proračuna Općine izdvojit će se do kraja godine oko 100 tisuća kuna. Načelnik Šamec naglasio je da su te odluke u skladu s „politikom“ Općine vezano uz ulaganja u mlade i smanjenje troškova školovanja, koja u ovim teškim vremenima predstavljaju dobrodošlu uštedu u kućnim budžetima obitelji s područja općine. Inače, Općina Trnovec Bartolovečki jedina je općina u županiji koja, uz gradove, ima osiguran produženi boravak u osnovnim školama.

Vijećnici Općinskog vijeća donijeli su i odluku o objavi javnog poziva za isticanje kandidatura za izbor članova Savjeta mladih.

Komentari