tradicionalna manifestacija

U Varaždinskim Toplicama održan trodnevni program Kukuljevićevih dana

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 28.10.2019. 08:26

Zadnja izmjena: 28.10.2019. 08:27

Ogranak Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama bio je domaćin Kukuljevićevih dana, koji su održani od 24. do 26. listopada. Prva je manifestacija održana 1993. godine, a glavna idejna začetnica prvih Kukuljevićevih dana bila je prof. Božena Filipan.

Program ovogodišnjih Kukuljevićevih dana započeo je u četvrtak, paljenjem svijeća na grobu Antuna Kukuljevića Sakcinskog. U poslijepodnevnim satima održana je Svečana akademija u Kongresnoj dvorani hotela Minerva.

- Tradicija je nastavljena i u ova smo tri dana pripremili bogat program. Počeli smo Svečanom akademijom na kojoj su sudjelovali vrtićarci i osnovnoškolci. Želimo Kukuljevića približiti baš njima, našim najmlađim stanovnicima jer tako se gaji razmišljanje o tom velikom čovjeku, o velikom građaninu koji je živio ovdje u Varaždinskim Toplicama - rekao je Stjepan Juranić, predsjednik ogranka Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama.

Želja organizatora ove manifestacije je i revitalizacija lokaliteta Tonimira, gdje su živjeli Kukuljevići. Ovu kulturnu manifestaciju otvorila je gradonačelnica Varaždinskih Toplica, Dragica Ratković.

- Moramo naglasiti da je obitelj Kukuljević jako voljela Varaždinske Toplice i upravo su ovdje nastala velika djela našeg Ivana Kukuljevića. Jedno od njih je Lovačka himna koja je bila praizvedena na nedavnom Sajmu priroda, lov, ribolov i turizam u Varaždinu. Iznimno cijenimo našeg Kukuljevića i organiziramo ovu manifestaciju u čast velikanu koji je prvi progovorio hrvatskim jezikom u Hrvatskom saboru za što je trebalo imati snage i hrabrosti. Napravili smo i podigli spomenik hrvatskom jeziku uoči 150. obljetnice tog događaja. Spomenik simbolizira tri narječja - ča, kaj i što – poručila je gradonačelnica Ratković.

Petak je bio rezerviran za predstavljanje drugog sveska knjige „Neobjavljene drame Ivana Kukuljevića Sakcinskog“. Program je potom preseljen u župnu crkvu sv. Martina u Varaždinskim Toplicama, gdje je održan koncert mezzosopranistice Sofije Cingule uz pratnju Višeslava Jaklina na orguljama. Ovogodišnji Kukuljevićevi dani okončani su u subotu, 26. listopada, izvedbom glazbeno-poetskog kabarea „Adam i ona“, kojim su se predstavili glumac Adam Končić i pijanist Oliver Belošević.

Komentari