od 8. do 15. ožujka 2021.

U Varaždinskoj županiji 1. ožujka počinje probni popis stanovništva

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 18.02.2021. 13:44

Zadnja izmjena: 18.02.2021. 13:47

U Varaždinskoj županiji će 1. ožujka početi probni Popis stanovništva 2021. koji će se odvijati do 15. ožujka.

Popisom će biti obuhvaćeno nešto manje od 1000 kućanstava, odnosno nešto više od 2000 osoba. Najvažnija novost je prikupljanje podataka putem sustava e-Građani i korištenje računala pri unosu podataka na terenu od strane popisivača, što će poboljšati i modernizirati proces te unaprijediti točnost i kvalitetu prikupljenih podataka, istaknuto je nakon današnjeg radnog sastanaka u Županijskoj palači u Varaždinu.

Glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku (DZS) Lidija Brković pojasnila je kako se Probni popis stanovništva, kućanstava i stanova 2021., provodi u Varaždinskoj, Primorsko-goranskoj, Osječko-baranjskoj, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Zagrebu gdje je svugdje izabrano po deset popisnih krugova što obuhvaća nešto više od 5 000 kućanstava.

Zamjenik župana Robert Vugrin kazao je kako će Popis 2021. biti prvi digitalizirani odnosno prvi e-Popis u Republici Hrvatskoj te pozvao građane da iskoriste mogućnost i sami se popišu kroz sustav e-Građani tijekom probnog popisa.

- U našoj županiji odabrano je ukupno 10 popisnih krugova u Ivancu, Orehovcu, Čanjevu, Trnovcu Bartolovečkom, Donjoj Voći, Draškoviću, Apatiji, Gornjem Vratnu i Varaždinu. U razdoblju od 22. do 26. veljače 2021. popisivači će obići kućanstva u odabranim popisnim krugovima te ostaviti pismo i letak s informacijama o provedbi Probnog popisa 2021. s naglaskom na samopopisivanje kućanstava. Ovo jest izazov jer znamo da je dosad svega 25 posto naših građanina aktiviralo ovu uslugu, a samo je 15 posto aktivno koristi. Pozivam stoga građane da iskoriste mogućnost i pristupe aplikaciji jer ona omogućava pojednostavljenu i ubrzanu komunikaciju s javnim i državnim sektorom i osigurava realizaciju preko 80 različitih usluga. U kućanstvo koje se nije popisalo kroz sustav e-Građani, doći će osobno popisivač i popisati sve osobe - kazao je zamjenik župana.

Komentari