U Varaždinu nema deset, već – sedamnaest tisuća i dva “crvena”

Piše: T.Š./eVz

Objavljeno: 05.12.2011. 09:01

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Predviđanje čelnika varaždinskog HDZ-a Ivana Hermana da u Varaždinu ima "samo deset tisuća crvenih" jučer su se pokazala krivim. Ima ih više od sedamnaest tisuća...

Čak 60,51 posto Varaždinaca, točnije njih 17.002, u nedjelju je svoj glas dalo Kukuriku koaliciji na parlamentarnim izborima.

Time su se krivima pokazala predviđanja čelnika gradskog  HDZ-a Ivana Hermana da u gradu ima "samo deset tisuća crvenih", izrečena na prošlotjednom skupu u hotelu Turist, na kojem je i nositelj liste Tomislav Karamarko upozoravao na "crvenu opasnost".

Premda nisu bile presudne,  takve političke poruke kao da su dodatno motivirale mnoge Varaždince koji su, prema podacima DIP-a, bili među onima koji su u najvećem postotku glasali, čak više - protiv onih koji 2011. godine još uvijek vide "crvene", nego iz privrženosti toj boji.

Kukuriku koaliciji manje glasova nego 2007.

Kukuriku koalicija je tako u Varaždinu ostvarila treći najviši rezultat među svim županijskim središtima, ispred kojeg su tek Pula s 62,26 posto i Koprivnica s 61,18 posto glasova.

Također, za razliku od prije mjesec dana, kad je u drugom krugu na izbore za gradonačelnika izašlo 14.580 Varaždinaca, u nedjelju se do birališta "prošetalo" gotovo dvostruko više birača, čak 28.459.To je tek nešto manje nego 2007. godine, kad je zabilježeno 30.189 glasača.

No, zanimljivo je da je na ovim izborima Kukuriku koalicija dobila manje glasova nego stranke članice koalicije zajedno na izborima 2007. godine.

Zbroje li se glasovi SDP-a, HNS-a i HSU-a iz 2007. godine, dolazi se do brojke 19.386 glasova, ili 2.384 više nego na nedjeljnim izborima. Pojedinačno, prije četiri godine HNS je osvojio 9.355, SDP 9.202, a HSU 829 glasova.

Očekivano, HDZ je osvojio manji broj glasova, 3.020 u nedjelju za razliku od 2007. kad je osvojio 4.541 glas, nakon čega je kroz koaliciju i zadržao vlast. Ipak, usporedi li se smanjenje glasova za Kukuriku koaliciju i HDZ, gotovo paradoksalno zvuči činjenica da je HDZ izgubio manje pristaša.

Varaždinski HSLS platio danak neodlučnosti

Gledajući brojke s lokalne perspektive, najvećim gubitnikom izbora na području Varaždina čini se HSLS.

Stranka koja je u koaliciji s HSS-om i ZDS-om prije četiri godine u Varaždinu osvojila više glasova i od HDZ-a, čak 4.821, na ovim je izborima pala na svega 955 glasova, uprkos ponovnom nastupu sa ZDS-om.

Doda li se tome i mizernih 456 glasova HSS-a,  što je primjerice tek oko stotinjak glasova više od  liste don Ivana Grubišića, to čini samo 30-ak posto glasova koje su zajednički osvojili prije četiri godine.

Razlog takvom padu popularnosti kod HSLS-a valja naći u činjenici da je brand stranke u gradu dugo godina vezan uz Ivana Čehoka.

Njegovim izlaskom iz HSLS-a stranka je prestala biti parlamentarna, a on je krenuo u neovisnu koaliciju s HDZ-ovom Vladom. Ipak, na lokalnoj razini, gradski je HSLS ostao njegov partner u Gradskom vijeću,  vezavši se tako uz dan za danom sve negativniji imidž varaždinskog gradonačelnika, nagrizen brojnim aferama koje su se vezale uz njegovo ime.

U pravo čišćenje stranke na lokalnoj razini, koja je na kraju jasno zauzela oporbeni stav prema Čehoku, krenulo se tek početkom ove godine, a sve zajedno gore navedeno očito je odbilo glasačko tijelo liberala.

Laburisti uskočili na vrijeme

Dodatni motiv treba naći u formiranju i jačanju Laburista, koje se odvijalo istovremeno s rasulom u HSLS-u koje je kulminiralo i isključenjem sedmorice istaknutih članova, dijelom dugogodišnjih, a dijelom tek novopridošlih iz SDP-a, koji nisu pristali na Kosorovu direktivu za prelazak u oporbu.

Dobar dio glasačkog tijela dosad vjernog stranci prebacio se, dodatno pritisnut krizom te sve lošijom percepcijom politike u cijeloj državi, do tog trenutka politički neokaljanim Laburistima koji su se mnogima svojim populističkim pristupom učinili kao dostojna zamjena.

Laburisti su na ovim izborima u Varaždinu osvojili 2.648 glasova, odnosno 9,42 posto Varaždinaca izašlih na izbore dalo im je povjerenje, što čini i velik kapital za lokalne izbore koji slijede za godinu i pol.

Tim više što će tijekom tog vremena dobiti i "vjetar u leđa" kroz promociju u Saboru, gdje su osvojili čak šest mandata.

Štoviše, nedjeljni izbori pokazuju da su Laburisti već i u ovom trenutku uz bok HDZ-u po broju glasova u Varaždinu, koji je pojedinačno najjača oporbena stranka, a do lokalnih izbora mogli bi i sami postati najjača oporbena opcija u gradu .

"Smrad Jugoslavije" aktivirao i desnicu

HDZ-ovo podizanje svjesnosti o "crvenoj opasnosti" djelomično je uvjetovalo i da dobar dio preostalih glasova, pogotovo HDZ-ovih i HSS-ovih kad se govori o dosadašnjoj vladajućoj koaliciji, završi kod konzervativaca i desnice razbijene u veći broj stranaka i lista.

Najveći broj takvih glasova dobio je pokret HRAST, čiji je nositelj liste bio Ladislav Ilčić, jedan od kandidata za gradonačelnika na prošlomjesečnim izborima. S 1.166 glasova ipak nije ponovio rezultat s lokalnih izbora, kada je osvojio naklonost više od dvostruko većeg broja birača .

No, zajedno s HSP-om, Grubišićevom listom, koalicijom HČSP i HSP-a AS, Akcijom za bolju Hrvatsku i još nekim strankama i listama čini to gotovo jednak broj glasova onome koji su osvojili i sami Laburisti.

Komentari