Dan sjećanja

U Varaždinu održana Komemoracija u spomen preminulih članova Židovske zajednice

Objavljeno: 05.05.2016. 15:42

Zadnja izmjena: 05.05.2016. 15:50

Foto: Sonja Ognjenović

Povodom Jom Hašoa - Dana sjećanja na holokaust, koji se danas obilježava u cijelom svijetu, na Židovskom groblju u Varaždinu je održana komemoracija u spomen na preminule članove Židovske zajednice u Varaždinu.

U ljeto 1941. većina je Židova završila u logorima. Konačan broj varaždinskih Židova stradalih u njima do danas nije utvrđen, ali Židovska zajednica je nestala, uništena tijekom holokausta u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, od 1941. do 1945. godine.

“Jom Hašoa prije svega znači Dan sjećanja na stradanje. Problem je što moram vratiti to neko “židovstvo”, tu židovsku edukaciju ljudima. Tragedija holokausta je ne samo tragedija pojedinaca, nego su nestale i kompletne zajednice.” – izjavio je Luciano Moše Prelević, glavni rabin Hrvatske.

Svojih bližnjih prijetila se i Lajla Benko, predstavnica Židovske općine Čakovec: “Taj dan za mene jako puno znači, jer je jedan dio moje obitelji isto na takav način nastradao. Uvijek se tog sjećam. Strah me i za sadašnjost i budućnost, iako mislim da se to više neće ponoviti.”

“Židovi su bili značajni za razvoj društva već od 18. stoljeća. Mi smo tu bili poljoprivredni kraj, a oni su donosili neke novine sa sobom, pojačavaju trgovinu, osnivaju prve privatne banke... Tad je naše gospodarstvo počelo rasti, imamo pojavu prvih pruga, prvih većih tvornica, a sve je to velikim dijelom zasluga i Židova.”, ističe Milivoj Dretar, povjesničar.

Tijekom komemoracije, izaslanstvo Grada Varaždina položilo je Vijenac u spomen na žrtve holokausta uz spomen-ploču koja je nedavno postavljena na židovskom groblju.

 

 

Komentari