22. godine od zločina

DA SE NE ZABORAVI U Varaždinu prvi put obilježena tužna obljetnica masakra u Srebrenici

Objavljeno: 11.07.2017. 11:57

Zadnja izmjena: 11.07.2017. 11:57

Foto: Luka Šalamun

Pripadnici bošnjačke zajednice u našoj županiji organizirali su prvi put podsjećanje na tužnu i stravičnu obljetnicu masakra u Srebrenici kada su snage vojske Republike Srpske pod komandom Ratka Mladića pobile - prema službenim brojkama - 8378 Bošnjaka.

Predstavnici Bošnjaka - kojih u našem kraju ima najmanje 200 - uz pratnju predstavnika drugih manjina, te gradonačelnika Ivana Čehoka i dožupana Roberta Vugrina, stajali su pola sata pred Vijećnicom u majicama s prigodnim natpisom kako bi prolaznike podsjetili na zločin za koji još traju procesi. Dosad je identificirano preko 6000 ubijenih, a danas će biti pohranjeni ostatci 71 nedavno otkopane žrtve.

Inicijator ovog obilježavanja jest predstavnik Vijeća nacionalnih manjina u Županiji Salko Ikanović, koji u našem gradu živi preko 30 godina. 

- Ovo je najmanje što možemo učiniti - odvojiti pola sata kako bi se ljudi podsjetili na ovaj zločin i kako se on ne bi nikada ponovio. Dok sam ja predstavnik Bošnjaka ovo će se obilježavati svake godine. - izjavio nam je Ikanović.

Jedan od sudionika obilježavanja najstrašnijneg ratnog zločina u Europi nakon 2. svjetskog rata bio je i predstavnik srpske nacionalne manjine Mile Sekulić.

- Mi surađujemo s predstavnicima svih nacionalnih manjina u gradu i županiji - i sa slovenskom, albanskom i bošnjačkom. Naravno da osuđujemo ovaj zločin, tko to ne bi osudio? - rekao nam je Sekulić

Komentari