U Varaždinu se održava dvodnevni seminar o sprječavanju sukoba interesa

Objavljeno: 26.04.2012. 08:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Varaždinska županija

U okviru održavanja seminara o sprječavanju sukoba interesa koji se 25. i 26. travnja održava u Varaždinu, a kojeg organizira Transparency International Hrvatska, održana je prigodna konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekt koji ima za cilj educirati i upoznati s preveniranjem sukoba interesa javne dužnosnike, predstavnike medija i nevladinih organizacija u obnašanju poslova od općeg interesa.

Tom je prilikom predsjednik Transparency Internationala Zorislav Antun Petrović pohvalio Varaždinsku županiju te kazao kako nije slučajnost da je upravo Varaždinska županija dobila priznanje GONG-a, za iskazanu najvišu razinu transparentnosti rada, budući da je Varaždinska županija uz Grad Pulu prva u Hrvatskoj formirala Antikorupcijsko povjerenstvo. Rekao je i kako se ovim seminarom žele obići sve hrvatske županije i na taj način educirati oko 350 dužnosnika.

- U Varaždinu je odličan odaziv sudionika, preko 50 prijavljenih sudjeluje na seminaru te se nadamo kako će oni prenijeti dobivene informacije i drugim kolegama i na taj način uspostaviti konsenzus o ponašanju u sukobu interesa – kazao je Petrović.

Uvodnu dobrodošlicu svim sudionicima seminara zaželjela je zamjenica župana Varaždinske županije Blanka Glavica Ječmenica koja je tom prilikom kazala kako ova edukacija,  usmjerena na prevenciju sukoba interesa, predstavlja još jedan korak dalje u antikorupcijskom djelovanju uz nacionalnu politiku o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti za koju su se opredijelili ključni akteri.

Također, zamjenica je naglasila da se trebamo okrenuti prevenciji, a ne represiji te kako su suštinske mjere u razvijenim demokracijama zakoni, izgradnja institucija i osvješćivanje građana, a posebno medija, kojima se nastoji spriječiti korupciju prije nego do nje uopće i dođe.

Hrvatska, kao zemlja u kojoj je korupcija sveprisutna i koja još uvijek ima prostora za društveni razvoj, također treba ići u tom smjeru, istaknula je zamjenica župana.

- Varaždinska županija je među prvima u Hrvatskoj prepoznala korupciju kao najveći društveni problem te je kroz antikorupcijsku politiku, posebno tijelo za antikorupciju, Akcijski plan suzbijanja korupcije i etički kodeks ponašanja dužnosnika pokazala zrelost za prihvaćanje demokratskih vrijednosti - istaknula je zamjenica i dodala kako je GONG-ova nagrada Varaždinskoj županiji za transparentnost u radu poticajna nagrada koja pruža osjećaj zadovoljstva, ali i otvara prostor za daljnjim uključivanjem javnosti, civilnog društva i udruga.

Edukacija je zamišljena kroz predstavljanje europskih iskustava iz ovog područja od strane stručnjaka za sprječavanje sukoba interesa, a dotaknut će se i hrvatske problematike u borbi protiv korupcije, kroz primjere iz prakse. Provodi se u sklopu projekta „Civilno društvo i javne institucije – partneri u sve većoj transparentnosti putem razrade i primjene mjera sprječavanja sukoba interesa“.

Komentari