općina cestica

U Velikom Lovrečanu tradicionalno proslavili svetog Lovru

Objavljeno: 15.08.2023. 11:40

Zadnja izmjena: 15.08.2023. 11:40

Kapela svetog Lovre današnji barokni oblik dobila je 1738. i najstariji je objekt graditeljske baštine na području općine Cestica.

Proslava blagdana sv. Lovre tradicionalno se održava na najbližu nedjelju blagdanu koji pada 10. kolovoza pa je tako ove godine proslava bila 13. kolovoza, a misu s početkom u jedanaest sati predvodio je križovljanski župnik vlč. Zorislav Šafran. 

Za brojne hodočasnike koji su na proštenje došli iz raznih mjesta cestičke i susjednih općina i pograničnih mjesta susjedne Slovenije, vrijedni vatrogasci DVD-a Lovrečan Dubrava, uz zgradu vatrogasnog doma osigurali su dovoljne količine raznog pića, a u ponudi je bila i kotlovina koja se pripremala od jutarnjih sati, kao i na brijegu, kod nekadašnje zgrade "kapelske hiže", danas grobne kućice.

Čari proštenja upotpunili su i brojni štandovi postavljeni s obje strane ulice Svetog Lovre, a u popodnevnim satima kod zgrade vatrogasnom doma u ulici Sv. Lovre održana je i već tradicionalna vatrogasna zabava u narodu poznatija pod nazivom "Lovrečka nedela". 

Komentari