čestitke

Učenice OŠ Gornji Kneginec osmislile najbolji projekt u području klimatskih problema u Hrvatskoj

Objavljeno: 23.04.2024. 12:09

Zadnja izmjena: 23.04.2024. 12:34

Školski projekt OŠ Gornji Kneginec, 'Smanjimo otpad od hrane' pod mentorstvom učiteljice Kristine Maričić odabran je kao jedan od najkreativnijih, najizvedivijih i održivih projektnih ideja u Republici Hrvatskoj zaprimljenih putem natječaja EkoVizija.

EkoVizija je natječaj za najbolji učenički projekt u području rješavanja klimatskih problema u lokalnoj zajednici. Natječaj se provodi u sklopu inicijative Europski klimatski pakt u suradnji Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i Hrvatskog debatnog društva (HDD). 

Učenice OŠ Gornji Kneginec osmislile su slogane, prigodne ilustracije i edukativne kartice sa savjetima, poveznicama na reciklirane recepte i upute kako izraditi ukrasne i uporabne predmete od nejestivih ostataka te drugim praktičnim, poučnim i korisnim informacijama. Izložba već ovaj tjedan kreće na put te će biti postavljena u prostoru zainteresiranih škola i knjižnica unutar, ali i izvan naše županije.

U projektu je sudjelovalo ukupno 12 učenica viših razreda koje su nagrađene: Lara Stančin, Sara Stančin, Lucija Rusman Kerep, Leona Benko, Mona Pantaler, Gabi Crnko, Dora Cvek, Kaja Gašparlin, Marta Grabar, Elena Čurila, Vida Kolednjak i Lana Vugrinec.

Učenice Vida Kolednjak i Lana Vugrinec preuzele su nagradu u ime svih sudionika 19. travnja 2024. na Nacionalnom danu Europskog klimatskog pakta u Hrvatskoj održanom u Kući Europe u Zagrebu. Tamo su predstavile projekt te sudjelovale u panel diskusiji Klima je u našim rukama – zadržimo zagrijavanje ispod 1.5 stupnjeva.

Komentari