Učenici i profesori iz Ravensburga sljedeći tjedan u Varaždinu

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 14.02.2014. 17:10

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Ilustracija

U utorak, 18. veljače, u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina bit će primljena grupa učenika i profesora Spohn gimnazije iz Ravensburga, dugogodišnjeg grada-partnera Varaždina iz Njemačke.

U sklopu projekta međunarodne glazbene razmjene 30 učenika i četiri profesora boravit će u Varaždinu od 17. do 21. veljače kao gosti Prve gimnazije.

Zajedno s učenicima varaždinske Prve gimnazije sudjelovat će u različitim radionicama, a vrhunac programa bit će zajednički koncert s obzirom na činjenicu da u grupi njemačkih učenika dolazi i njihov školski orkestar.

Koncert pod nazivom "Komm mit nach Varazdin/Hajd'mo u Varaždin" bit će održan u četvrtak, 20. veljače godine u 19 sati u Prvoj gimnaziji Varaždin.

Više o projektu glazbene razmjene

Prva gimnazija Varaždin ove je školske godine (2013./2014.) domaćin razmjene učenika s gimnazijom Spohn iz grada – prijatelja Ravensburga, pod radnim nazivom "Glazbena razmjena" ("Musikalischer Austausch"), koja će se realizirati između 17. i 21. veljače. Ciljevi ovog projekta su povezati dvije države, Hrvatsku i Njemačku, obogatiti kulturološka, povijesna i lingvistička znanja kroz timski rad učenika dviju škola.

Tijekom tjedna razmjene učenici i profesori - koordinatori i voditelji iz Ravensburga - kroz niz će aktivnosti, poput  tzv. "gradskog relija" ("Stadtrallye", svojevrsne istraživačke terenske nastave), stručnog vođenja povijesnom gradskom jezgrom na njemačkom jeziku, jezičnih radionica s učenicima-domaćinima u školi, posjećivanja nastave profesora njemačkog jezika te susreta s ljudima iz kulturnog, gospodarskog i političkog života grada, upoznati Varaždin i Varaždinštinu.

"Kruna" projekta je zajednički koncert učenika dviju škola, Glazbene radionice Prve gimnazije Varaždin i zbora i orkestra gimnazije Spohn s programom koji će obuhvaćati klasične kompozicije nacionalnih autora, tradicijsku glazbu obje nacije te, u zajedničkoj, dvojezičnoj izvedbi, svakako jednu od najpopularnijih skladbi europskih opereta, „Hajd´mo u Varaždin / Komm´ mit nach Varaždin“ E. Kalmana, čiji se naslov nameće i kao moto čitavog projekta.

Koordinatori projekta su: Robert Kopf, prof., Gertrud Rehner-Braisch, prof., Slavica Kelemen, prof., Iva Pintarić Mandić, prof. Učenici Prve gimnazije Varaždin koji će sudjelovati u projektu kao voditelji timova su učenici 3. i 4. razreda, polaznici nastave za Njemačku jezičnu diplomu (DSD II) i polaznici Glazbene radionice naše škole. Uzvratni posjet učenika Prve gimnazije Ravensburgu planiran je za jesen, 2015.

Komentari