prva na sjeverozapadu

Udruga DND Varaždin želi urediti terapijski prostor za djecu s teškoćama

Objavljeno: 13.03.2024. 18:18

Zadnja izmjena: 14.03.2024. 10:17

Udruga Društvo "Naša djeca" Varaždin (DND Varaždin) pokrenula je donacijsku kampanju na platformi Čini pravu stvar s ciljem prikupljanja novčanih donacija za opremanje senzorne Snoezelen sobe, posebnog terapijskog prostora namijenjenog djeci s emocionalnim i ponašajnim teškoćama.

Naime, velikom broju djece s teškoćama diljem Hrvatske nedostupne su ovakve inovativne terapijske metode, a Snoezelen soba Udruge DND Varaždin bit će prva takva lokacija na sjeverozapadu Hrvatske. Kampanja je započela ovog mjeseca, a ima za cilj opremiti posebnu prostoriju udruge koja će djeci pružiti okruženje u kojem se mogu opustiti, smanjiti nepoželjno ponašanje, učiti kroz nove didaktičke metode i pokrenuti sva svoja osjetila, čime se potiče socijalni i fizički razvoj djeteta.

Snoezelen soba predstavlja višeosjetilno okruženje koje je dokazano korisno u smanjenju nemira i napetosti, stimulaciji svih sedam osjetila, poticanju komunikacije, socijalne interakcije, istraživanja i učenja. Ovaj inovativni terapijski pristup posebno je potreban djeci s višestrukim teškoćama jer im pomaže u borbi s anksioznošću i negativnim emocijama.

Riječ je o inovativnom nizozemskom pristupu razvijenom u 70-im godinama prošlog stoljeća, kojim se stvara smirujući terapijski prostor posebice pogodan za rad s djecom s poteškoćama, poremećajima u ponašanju, kao i starijim osobama koje boluju od demencije. Upravo takvo okruženje omogućava djeci da na siguran, njima ugodan i poticajan način razvijaju svoje potencijale i suočavaju se s izazovima.

Komentari