Udruga Okoliš upozorava na manipulacije dokumentacije Ciglane Cerje Tužno

Objavljeno: 28.05.2014. 14:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Sandra Županić

Udruga Okoliš danas je u Varaždinu održala konferenciju za medije kojom upozorava na promjene u Separatu dimnjaka tunelske peći.

Ovaj Separat dodatak je studiji za Ciglanu, a javnosti nije bio dostupan na uvid, kažu iz Okoliša. Naime, ova je udruga dobila dokumentaciju od Ministarstva zaštite okoliša i prirode u kojoj su dimenzije nekih dijelova Ciglane Cerje Tužno promijenjene.

- U Separatu je manipulirano visinom krova, drugih dimnjaka, količinama petrolkoksa, protokom zraka u dimnjaku i faktorima za izračun lebdećih čestica. Sljeme krova hale umanjeno je za 3,5 metara - s 12 na 8,5 metara. Vizualno, i bez mjerenja, vidljivo je da je dimnjak tunelske peći niži od sljemena krova hale. U stvari je dimnjak niži i nedovoljne visine. Izrađivači Separata u izračunima koriste četiri različita protoka zraka za isti dimnjak, raspona od 2 700 m3/h do 61 000 m3/h, očigledno onako kako im bolje odgovara. Umjesto faktora za izračun lebdećih čestica za djelatnost proizvodnje cigle i crijepa izrađivač koristi faktore za izračun lebdećih čestica za energetska postrojenje koji su puno manji od onih za proizvodnju cigle i crijepa. Neprihvatljivo je da izrađivač Separata proizvoljno uzima faktore emisija drugih industrija kad ima vjerodostojne faktore za industriju proizvodnje cigle i crijepa. Izmijenjene su i procijene količine petrolkoksa koji se troši kao gorivo. Prema izračunima ne bi se trošilo četiri tone petrolkoksa, sa šest posto sumpora, već sedam - objasnila je Karolina Fijačko Varga, predsjednica Okoliša.

U planu gospodarenja otpadom Varaždinske županije, glinište Ciglane predviđeno je za odlaganje otpada. A kako upozoravaju iz ove udruge načuli su da bi se tamo mogao odlagati građevinski otpad.

- Ako naše primjedbe na Separat nebudu prihvaćene pokrenut ćemo upravni postupak protiv rješenja nadležnog ministarstva. Nas bi zadovoljilo da Ciglana radi na plin - kazala je Karolina Fijačko Varga. 

Komentari