Udruga za palijativnu pomoć "Srce" Novi Marof priprema brojne aktivnosti

Objavljeno: 29.10.2014. 08:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Izvor: Miljenka Šimec iz Udruge Srce

Udruga za palijativnu pomoć "Srce" Novi Marof, pod vodstvom Miljenke Šimec, osnovana je 9. srpnja ove godine. Gotovo isti dan udruga je dobila 40-tak članica različitih profila koje dijele ciljeve svoje predsjednice – senzibilizacija javnosti o palijativnoj zdravstvenoj skrbi, postizanje najbolje moguće kvalitete života bolesnika i smanjenje patnje bolesnika i njegove obitelji.

Udruga djeluje u prostorijama Opće bolnice Varaždin – Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof. Bolnici je priznata djelatnost dugotrajnog liječenja - 263 kreveta i palijativne skrbi - 37 kreveta. Od 1. prosinca ove godine očekuje se ukupno 85 kreveta za obavljanje djelatnosti palijativne skrbi kod donošenja nove Mreže javne zdravstvene službe, što je najviše u Hrvatskoj.

Nekad Specijalna bolnica za kronične bolesti Novi Marof, a sada Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof jedna je od trenutačno pet hrvatskih ustanova specijaliziranih za palijativnu skrb. U uređenje odjela za palijativnu skrb uloženo je 4,5 milijuna kuna, od čega je 2,5 milijuna kuna investiralo Ministarstvo zdravlja.

Uz veliku nazočnost članova i ostale zainteresirane javnosti, udruga je prošlog tjedna održala 1. redovnu sjednicu Skupštine udruge na kojoj je, između ostalog, potvrđen program rada i aktivnosti za 2014. godinu, financijski plan, odluka o godišnjoj članarini za 2014. godinu i ostalo.
Među prioritetima u udruzi su senzibilizacija javnosti o palijativnoj zdravstvenoj skrbi po dobnim skupinama ali i senzibilizacija stručne javnosti, zatim edukacija volontera, prioritet je i oformiti posudionicu pomagala koja je namijenjena ljudima kod kojih postoji potreba za nekim od pomagala poput: invalidska kolica, hodalice, štake, kreveti, madraci, toaletne stolice i slično.

Korisnici palijativne skrbi s područja su cijele Hrvatske, ali udruga će se fokusirati najprije na područje Grada Novog Marofa i županije.
Predsjednica udruge ističe kako palijativna skrb u Novom Marofu počinje još u prošlosti s groficom Luizom Erdödy kao priznatom dobrotvorkom i začetnicom novomarofske palijative koja je još 1890. osnovala prvu privatnu bolnicu za besplatno liječenje u Možđencu. Predsjednica cijelu priču zaokružuje pokazujući prostorije u bolnici u kojima je boravila sama grofica, a koje još vrlo uvjerljivo svojim uređenjem prikazuju dašak tog vremena. Predsjednica Šimec ima vrlo jasnu viziju kako bolnički park - perivoj dvorca Erdödy koji ima svojstvo kulturnog dobra i spomenik je parkovne arhitekture, groficu Luizu, dvorac Erdödy i ostale popratne sadržaje staviti u funkciju pružanja kvalitetne palijativne skrbi za bolesnike koji dolaze iz cijele zemlje a njihove obitelji i izvan granice Hrvatske, što je ujedno i reklama i poticaj za razvoj samog Grada Novog Marofa.

Da bi to postigla, predsjednica se nada suradnji i pomoći ostalih udruga poput Udruge "Greben" Mađarevo, Udruge žena "Oreh" Oštrice kao i Turističke zajednice Grada Novog Marofa. Suradnja između navedenih već je počela.

- Udruga je osnovana na inicijativu djelatnika palijativnog odjela i pročelnice za zdravstvenu djelatnost dr. Gordane Marković. Ovdje moramo spomenuti i sanacijskog upravitelja Mladena Smoljanca koji nas uvijek podržava u našim idejama i aktivnostima i na tome mu zahvaljujemo. Puno je toga što želimo napraviti u narednom vremenu. Nadamo se da ćemo naići i na podršku gradske uprave kao i općenito zainteresirane javnosti - izjavila je Miljenka Šimec, te ujedno poziva sve zainteresirane, a posebno mlade stručnjake i udruge mladih koji imaju želje za volontiranjem u palijativi, bez obzira na dob i struku, da se jave u udrugu i uključe u ovaj projekt.

Više o novoosnovanoj udruzi možete pročitati na web stranici www.udrugasrce.hr
U udrugu se možete učlaniti osobno u prostorijama bolnice, putem e-maila: [email protected] i telefona: 042 406 234.

Komentari