Univerzal: Aneks ugovora o zbrinjavanju otpada je prema zakonu

Objavljeno: 13.12.2013. 13:05

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Ilustracija

U proteklih desetak dana objavljivane su u medijima informacije kojima su prenesene izjave vijećnika Gradskog vijeća Grada Varaždina iz stranke Hrast iznesene na sjednici Gradskog vijeća i nedavnoj konferenciji za medije te stranke, a u svezi navodne nezakonitosti aneksa ugovora o koncesiji o odlaganju komunalnog otpada zaključenog između Grada Varaždina i društva Univerzal d.o.o. Varaždin kao koncesionara.

>> Željko Cecelja (HRAST): Grad Varaždin pogoduje Univerzalu

Na navode Hrasta oglasio se Univezali priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

 Nije točno da se koncesije koje su dodijeljene sukladno odredbama ranijeg zakona moraju odraditi po starom zakonu. U prijelaznim i završnim odredbama novog Zakona o održivom gospodarenju otpadom (NN 94/13) propisano je da te koncesije vrijede do isteka, ali je propisana obveza ovlaštenika koncesija, kao i ostalih subjekata u oblasti gospodarenja otpadom (jedinice lokalne samouprave, davatelji javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i dr.) da se usklade s odredbama novog Zakona u propisanim rokovima.

Također, odredbom članka 33. stavak 4. Zakona o održivom gospodarenju otpadom propisano je da je davatelj javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada dužan u cijenu javne usluge koju pruža uključiti sve troškove gospodarenja prikupljenim komunalnim otpadom.

Grad Varaždin je zatražio mišljenje, odnosno dodatno tumačenje navedene zakonske odredbe od Ministarstva zaštite okoliša i prirode koje je dalo jasan odgovor da je davatelj javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada dužan u cijenu javne usluge koju pruža korisnicima uračunati sve troškove gospodarenja prikupljenim otpadom, uključujući i troškove zbrinjavanja prikupljenog otpada (a ne samo one troškove koje stvarno isporučuje korisnicima).

Temeljem čl. 33. st. 4. Zakona o održivom gospodarenju otpadom i sukladno mišljenju nadležnog Ministarstva, sklopljen je aneks ugovora o koncesiji kojim je isti usklađen s novim Zakonom u dijelu koji se odnosi na način naplate za pruženu uslugu. Nije, dakle, riječ ni o kakvom pogodovanju već uskladi sa zakonom.

Način naplate za pruženu uslugu, uzgred rečeno, nije bitan element ugovora o koncesiji koji se ne bi mogao naknadno izmijeniti, uz posebnu napomenu da Koncesionar, neovisno o promjeni načina naplate, i nadalje snosi rizik naplate. Naime, Univerzal ispostavlja Varkomu račun za pruženu uslugu odlaganja komunalnog otpada umanjen za troškove vezane za postupak obračuna i naplate, kao i iznos procijenjene vrijednosti nenaplativih potraživanja, koji iznos je, naravno, u slučaju da praksa pokaže bitno drugačije, podložan reviziji.

Dakle, izmjena koncesijskog ugovora nije nikako na štetu Varkoma, a još manje građana i poslovnih subjekata grada Varaždina već upravo suprotno jer im je omogućeno da plaćaju jedan račun. A vezano za druge tvrtke koje su se javile za koncesiju, želimo informirati neupućene da se osim Univerzala na natječaj za koncesiju za odlaganje komunalnog otpada javio još samo jedan ponuditelj (kao zajednica ponuditelja) koji nije ispunjavao uvjete natječaja te je ponuda Univerzala bila jedina pravilna i prihvatljiva.

Od 01. kolovoza ove godine, kada je Univerzal počeo obavljati koncesijsku djelatnost, tekući komunalni otpad se nakon godina i godina konačno više ne balira nego zbrinjava, i to u svemu uredno, savjesno i profesionalno, sukladno potpisanom ugovoru i važećoj zakonskoj regulativi. Tako ćemo i nadalje izvršavati svoje obveze prema koncesijskom ugovoru, u interesu svih građana grada Varaždina te samo molimo da, ako nam se već ne pomaže, da nam se barem ne odmaže.

Komentari