Upisi u srednje škole: Predstavljamo Graditeljsku, prirodoslovnu i rudarsku školu

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 15.03.2013. 14:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Andrej Švoger / VT

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola u Varaždinu ima dobro opremljene laboratorije, športsku dvoranu, vanjsko igralište, multimedijsku dvoranu, bogatu knjižnicu, crtaone i ostalu didaktičku opremu, ali najvažnija značajka popularnog Rudaka iz Hallerove aleje 3 su kvalitetni nastavnici, naglasio je ravnatelj Zoran Hajek, dipl.ing.

- Po broju nastavnika promaknutih u zvanja mentora i savjetnika, u samom smo vrhu među obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj. Inače, ukupan broj učenika upisanih šk. god. 2012./13. je 775, od toga u prvim razredima njih 244 U školsku godinu 2013./14., u prve razrede upisujemo 252 učenika. Nesumnjivo, učenicima su najatraktivniji programi Prirodoslovne gimnazije i Arhitektonskih tehničara. No, i svi ostali programi su interesantni i traženi, a novi je program Monter suhe gradnje – ističe Z. Hajek i podsjeća kako su sva trogodišnja zanimanja deficitarna, a za zidara i tesara mogu se dobiti stipendije .

Inače, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola sudjeluje u EU IPA-IV projektu “Nutricionistički centar izvrsnosti” .

- Aplicirali smo i za projekt multilateralne razmjene u sklopu programa EU-mobilnosti COMENIUS sa školama iz Ljubljane i Ravensburga. Također, planiramo projekt Edukacijskog centra za energetski učinkovitu gradnju – ističe ravnatelj škole u kojoj su zahvaljujući višegodišnjem sustavnom radu s nadarenim učenicima postignuti vrlo zapaženi rezultati.

Primjerice, Petra Slunjski osvojila je prvo mjesto iz biologije na Županjskom natjecanju (mentorica Ivana Brkić), Ana Fotez - prvo mjesto na Državnom natjecanju iz prehrane NUTRI-VITA (mentorica Karmen Kokot), a Nikola Slunjski i Dario Bajz – osvojili su prvo mjesto na Državnom natjecanju zidar.

I mogli bi tako nizati uspjehe nastavnog rada koji se očituje i u daljnjem školovanju učenika, koji često postaju vrsni studenti.

SMJEROVI:

Prirodoslovna gimnazija, rudarski tehničar, geološki tehničar, ekološki tehničar, prehrambeni tehničar, tehničar nutricionist, arhitektonski tehničar, te zidar JMO, tesar JMO, keramičar oblagač, monter suhe gradnje i rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima.

Za stjecanje strukovne kvalifikacije u trogodišnjim programima uvjet za upis je liječnička potvrda Medicine rada kojom se dokazuje sposobnost za obavljanje željenog zanimanja. Za deficitarna zanimanja (zidar JMO, tesar JMO) troškove pregleda snosi Zavod za zapošljavanje.

Komentari