Upisi u srednje škole: Predstavljamo Srednju školu "Arboretum Opeka"

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 12.04.2013. 09:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Andrej Švoger / VT

Srednju školu Arboretum Opeka smještenoj na adresi Vinička 53 u Marčanu trenutno polazi 350 učenika. Učenici su raspoređeni u 22 razredna odjela, od kojih je devet kombiniranih s po dva zanimanja, odnosno, ukupno je 31 samostalni odjel prema zanimanjima.

U školskoj godini 2013./2014. planiraju upisati novih 158 učenika u osam razrednih odjela, od kojih su neki čak u kombinaciji tri zanimanja.

- Novina od iduće školske godine je Agro gimnazija i Turističko-hotelijerski komercijalist. Obrazovni program Zelene gimnazije istovjetan je programu opće gimnazije jer obuhvaća širok spektar općeobrazovnih predmeta. Zelena gimnazija namijenjena je učenicima koje zanima prirodoslovlje i ekologija, koji vole životinje i prirodu te nakon srednje škole namjeravaju nastaviti obrazovanje na fakultetima prirodnih znanosti. S druge strane, turističko-hotelijerski komercijalist omogućuje zapošljavanje u hotelima visoke kategorije i drugdje - pojasnila je ravnateljica mr.sc. Rajka Tršinski.

Inače, u sklupu ove srednje škole nalaze se praktikumi za aranžiranje te kuharski praktikum, ali i staklenici, plastenici, klijališta, rasadnici, voćnjak, staje s kravama i konjima, stado koza, perad, pčelinjak te sportska dvorana, bibliotečno-multimedijska dvorana, informatička učionica i još mnogo toga.

Nastava se odvija u jednoj smjeni. Učenici škole mogu se uključiti i u neke od izvannastavnih aktivnosti, primjerice, u učeničku zadrugu s nekoliko sekcija (eko-vrt, aranžerska, voćarska, pčelarska i kreativne radionice), u grupu prijatelja životinja u okviru koje je nedavno krenula i jahačka grupa ili pak u ekološku, sportsku ili neku drugu grupu.

- Što se tiče upisa na fakultete, podaci se razlikuju od godine do godine. Primjerice, prošle školske godine od 13 učenika koji su položili državnu maturu, šestero je nastavilo školovanje - rekla je ravnateljica R. Tršinski.

SMJEROVI:

- Agro gimnazija (24 učenika)
- Poljoprivredni tehničar vrtlar (8 učenika)
- Poljoprivredni tehničar opći (12 učenika)
- Agroturistički tehničar (8 učenika)
- Veterinarski tehničar (12 učenika)
- Poljoprivredni tehničar fitofarmaceut (8 učenika)
- Turističko-hotelijerski komercijalist (24 učenika)
- Poljoprivredni gospodarstvenik (6 učenika)
- Voćar-vinogradar-vinar (6 učenika)
- Cvjećar (12 učenika)
- Pomoćni kuhar i slastičar TES (5 učenika)
- Pomoćni vrtlar TES (5 učenika)
- Kuhar (JMO) (28 učenika)

Komentari