Varaždin - grad slučaj ili grad koji rješava svoje slučajeve?

Objavljeno: 02.12.2011. 08:07

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Grad Varaždin sve je bliže da potpiše povelju o prijateljstvu i sa zagrebačkim naseljem Remetinec, omiljenim odredištem brojnih uglednih Varaždinaca u proteklih godinu i pol dana. Je li grad primjer doista postao grad slučaj?

Slučaj „Offside“, slučaj „Ordinacija“, slučaj „Parkovi“, slučaj „Varaždinske vijesti“, slučaj „Čehok“, slučaj „Mirovine“, slučaj „BBS“, slučaj „Šuma Jelačićka“ i kao „šlag na tortu“ aktualni slučaj „Inspektor“.

Čak 9 „slučajeva“ otkriveno je u našem lijepom baroknom gradiću i okolici u proteklih godinu i pol dana, a svaki novi „slučaj“ kao da sve više šokira varaždinsku javnost.

Hrvatska Sodoma

Naš mali barokni gradić 20 je godina bio cvijećem i suncem obasjani „Mali Beč“ u kojem stoluju kultura i visoki demokratski standardi, a onda se odjednom u proteklih godinu i pol pretvorio u „Sodomu“, mračni grad grijeha u kojem caruju mito i korupcija, a policija gotovo svakodnevno zakuca na vrata nekog liječnika, nogometaša, direktora gradske tvrtke, bogatog gospodarstvenika, pa čak i gradonačelnika, i uhiti ga zato jer je zlouporabio svoj položaj i ovlasti ili primio mito.

Grad koji je donedavno bio primjer svim gradovima u Hrvatskoj, pa čak i gradovima u regiji, odjednom je postao grad slučaj u kojem ne možeš prijeći ni cestu, a da putem ne naletiš na nekog tko nikad nije primio ili dao mito.

Na prvi pogled čini se da je to doista i tako. Čini se da je Varaždin „prokleti“ grad u kojem ništa ne valja. Ali...

USKOK-ov čarobni štapić

Nisu li upravo brojna uhićenja i brojni „slučajevi“ o kojima se zapravo pričalo godinama, zapravo dokaz da u Varaždinu, u odnosu na ostatak zemlje, sustav funkcionira?

Ne bi li pošteni i radišni Varaždinci zapravo trebali biti zahvalni policiji i USKOK-u što su svojim napornim radom uspjeli otkriti ljude koji krše zakon?

Nije li društvo bez korupcije, mita i kriminala općenito nešto čemu bi svi trebali težiti i zar zaista mislite da se to može postići „čarobnim štapićem“, bez uhićenja i „slučajeva“?

Ne postaje li Varaždin otkrivanjem brojnih koruptivnih kaznenih djela zapravo primjer cijeloj Hrvatskoj kako bi pravna država zapravo trebala funkcionirati?

Nisu li sva ta brojna uhićenja dokaz da u Varaždinu policija, važan dio svakog demokratskog društva, svoj posao radi dobro i da ne bira koga će uhititi prema statusu u društvu nego prema kaznenom djelu za koje sumnja da je pojedinac počinio?

Da, Varaždin je grad s brojnim „slučajevima“ ali i grad koji svoje „slučajeve“ ne „gura pod tepih“ nego ih rješava, ma kako ponekad bolni bili...

Komentar by Luka Špac

>> U raspravu o ovoj temi možete se uključiti i na našem FORUMU

Komentari