Varaždin se predstavio na velikoj izložbi cvijeća u Koblenzu

Objavljeno: 06.07.2011. 14:07

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Grad Varaždin se u subotu,  2. srpnja predstavio na najvećoj europskoj hortikulturnoj manifestaciji - bienalnoj njemačkoj Saveznoj izložbi cvijeća BUGA 2011 (BundesGartenSchau 2011), koja se ove godine održava u Koblenzu...

Grad Koblenz je svim svojim partnerskim gradovima uputio poziv da urede “vrt prijateljstva” te da pripreme kulturno-promidžebni program kojim će se predstaviti brojnim građanima i gostima Koblenza.

Varaždin se odazvao pozivu, te je uz vrt, čiji je projekt donirala tvrtka “Parkovi d.d.”, u Koblenz uputio delegaciju od pedesetak osoba, predvođenu dogradonačelnikom mr. sc. Slobodanom Mikcem, djelatnicima Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju Grada, koji su vodili projekt predstavljanja u Koblenzu te sastavljenu od mladih umjetnika Glazbene škole, mladih plesača i tamburaša KUD-a “Varteks”, predstavnika Varaždinske građanske garde, Turističke zajednice grada Varaždina i Hrvatsko-njemačkog društva Varaždin.

Novosnovani vokalni oktet Glazbene škole, puhački kvintet te tamburaši i plesači KUD-a Varteks održali su niz zapaženih programa tokom cijelog dana predstavljajući kulturno nasljeđe Varaždina, ali i hrvatske, kako kroz tradicionalnu tako i kroz klasičnu, odnosno modernu glazbenu i plesnu ostavštinu. Vrhunac predstavljanja bio je izuzetan središnji koncert, koji je okupio i oduševio velik broj gledatelja čime se Varaždin potvrdio da je grad bogate građanske kulture i glazbe.


Varaždin i Koblenz

Nakon gotovo dvadeset godina intenzivnih osobnih kontakata građana Varaždina i Koblenza te značajne humanitarne potpore u tokom Domovinskog rata, došlo je do formaliziranja odnosa između dvaju gradova te je 2007. godine potpisana povelja o partnerstvu.

Koblenz i Varaždin su jedan drugome tako postali osmi grad-partner. Koblenz je Varaždinu drugi grad-partner iz Njemačke (uz Ravensburg) te s nešto više od 100.000 stanovnika i najveći.


O Koblenzu

Uz to, radi se o vinarskom dijelu Njemačke, s dugom tradicijom i iznimnom kvalitetom te očuvanom i njegovanom kulturom proizvodnje, pijenja i uživanja u vinu.

Koblenz, koji se nalazi u sklopu njemačke Savezne države Rheinland-Pfalz, ima povijest dulju od 3.000 godina s posebno istaknuto ulogom u rimsko vrijeme. Nalazi se na ušću rijeke Mosel u Rajnu,prepun je važnih povijesnih građevina, a najnovija atrakcija je žičara preko Rajne, koja od središta grada vodi do tvrđave Ehrenbreitstein na desnoj obali rijeke, a koja je izgrađena upravo za potrebe izložbe cvijeća.

Koblenz se nalazi na sjevernom rubu Rajnskog klanca, kojeg je UNESCO 2002. zaštitio kao spomenik prirode, povijesti i kulture.


BUGA 2011

Njemačka Savezna izložba cvijeća, održava se svake druge godine u drugom njemačkom gradu od 1951. i prerasla je u najveću hortikulturalnu manifestaciju u Europi. BUGA 2011 se održava u Koblenzu i traje od 15. travnja do 16. listopada, ukupno 185 dana.

Izložba se održava na tri glavne lokacije na ukupno 315.000 m2, ima ukupni proračun od 102 mil. € i očekuje se da će je u  šest mjeseci posjetiti više od dva milijuna posjetitelja.


Komentari