Varaždinci svoje branitelje iz 1991. štuju i ne zaboravljaju

Objavljeno: 21.09.2012. 13:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: eVarazdin.hr

Polaganjem vijenaca na Križ zahvalnosti i zajedničkom molitvom ispred crkve sv. Nikole biskupa, jutros je svečano obilježena 21. obljetnica oslobođenja Grada Varaždina i Varaždinske županije.

Uoči 22. rujna, Dana oslobođenja Varaždina i Varaždinske županije od postrojbi bivše JNA, izaslanstva braniteljskih udruga, Grada Varaždina i Varaždinske županije položila su vijence te zapalila svijeće kod Križa zahvalnosti na Trgu slobode.

Sve okupljene branitelje i njihove obitelji, članove izaslanstva vojske i policije, te okupljene  građane vlč. Stjepan Najman pozvao je da se u zajedničkoj molitvi spomenu onih koji su položili svoje živote za slobodnu Hrvatsku.
- Križ zahvalnosti podsjeća nas na onaj s Višeslavove krstionice i na činjenicu da su se Hrvati davno zavjetovali da neće otimati tuđe, ali i da će braniti svoje – podsjetio je nazočne u svojoj propovjedi vlč. Najman.

U prigodnom govoru, pukovnik HV-a Ivan Rukljić - zapovjednik obrane grada 1991. godine, osvrnuo se između ostalog na niz nepravdi koje su nakon završetka Domovinskog rata nanesene istinskim hrvatskim braniteljima. A Čedomil Cesarec, koji je tijekom varaždinskih dana rata bio predsjednik Kriznog štaba, pozvao je građane da s radošću proslave Dan oslobođenja.

Na završetku svečanosti, vijenac su položili članovi Udruge udovica Domovinskog rata, te roditelji stradalih branitelja.

Komentari