Varaždinci ugostili vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 28.07.2012. 08:23

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Čelnike varaždinskog vatrogastva u petak je posjetio novi Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, na dužnosti od početka mjeseca srpnja ove godine. Naime, varaždinsko je vatrogastvo posljednjih dana pod povećalom javnosti zbog nekoliko provedenih vrlo složenih požarnih intervencija.

Podsjetimo, intervenirali su kod požara gospodarskog objekta u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu, kao i požara drvoprerađivačkog kompleksa u Hrastovljanu.

Istovremeno je kvalitetno provedena žurna dislokacija vatrogasnih snaga na gašenje velikog požara u crikveničkom zaleđu, pokazujući time da Varaždinska županija i grad Varaždin kao kolijevka hrvatskog vatrogastva i dalje predstavljaju ogledni model kvalitetno organiziranog vatrogastva.

Izbor Varaždina kao prvog domaćina posjetu novog glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske čelnicima vatrogasnih snaga u nekoj od hrvatskih županija nije slučajan.

Istaknuo je to zapovjednik Tucaković,  pohvalivši pritom gotovo 150-godišnju opstojnost DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu kao našeg najstarijeg DVD-a, ali i razvoj vatrogasne struke odnosno konstantno usavršavanje kadrova kao primjer ostalim područjima u zemlji.

U raspravi je spomenuta i potreba rješavanja pojedinih poteškoća koje se svakodnevno iskazuju u provedbi vatrogasne djelatnosti, a poglavito u kontekstu skorog ulaska u Europsku uniju i potrebe reorganizacijskih mjera u vatrogastvu i drugim segmentima šire društvene zajednice.

Pri obilasku Muzeja hrvatskog vatrogastva koji se nalazi u prostorima varaždinskog vatrogasnog doma iskazana je nada u daljnji iskorak ovog objekta prema reprezentativnom prikazu bogate povijesti vatrogastva Republike Hrvatske.

Ujedno, zapovjednik Tucaković iskazao je razumijevanje i za potrebu rješavanja aktualnog pitanja izgradnje novog polivalentnog centra kao sjedišta JVP Grada Varaždina i drugih službi iz područja zaštite i spašavanja koje na djeluju na županijskoj i gradskoj razini.   

Razgovoru sa zapovjednikom Tucakovićem nazočili su predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Biškup, županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Kovaček, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Ivica Labaš, zamjenik zapovjednika JVP Grada Varaždina Božidar Horvat, predsjednik DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec i njegov zamjenik Zdravko Pizek.

Komentari