Varaždinska županija i kanton Sarajevo potpisali sporazum

Objavljeno: 20.05.2011. 10:59

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Delegaciju Varaždinske županije, predvođenu predsjednicom Županijske skupštine Dubravkom Biberdžić i županom Predragom Štromarom jučer su u Sarajevu primili predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevi Mirjana Malić, premijer Fikret Musić, predsjednici klubova poslanika i ministri u Vladi KS. Tom su prilikom razgovarali o produbljivanju i intenziviranju svih vidova suradnje, posebno gospodarske, kulturne i obrazovne. Svoje namjere, obje strane, potvrdile su i Sporazumom o suradnji kojeg su potpisali premijer Musić i župan Štromar.

- Cilj nam je našu dosadašnju suradnju dodatno razvijati i ojačati, uključivanjem naših ministarstava, razvojnih agencija te ureda u Brusellesu. Namjeravamo u budućnosti organizirati i zajednički nastup naših privrednih subjekata i većih kompanija na regionalnom i inozemnom tržištu kako bi oni realizirali projekte financirane iz IPA fondova Europske unije, ali i one koji se planiraju realizirati u okviru prekogranične suradnje zemalja regije - istaknuo je premijer Musić, nakon potpisivanja Sporazuma.

On je napomenuo da će Kanton Sarajevo preuzeti iskustva Varaždinske županije i primijeniti modele organizacije i uređenja poslovnih i industrijskih zona, kao i razvoja malih i srednjih poduzeća.

Prema riječima župana Štromara, Varaždinska županija kao najkonkurentnija u Republici Hrvatskoj i Kanton Sarajevo kao najuspješniji u Bosni i Hercegovini ovim su Sporazumom i službeno potvrdili svoju dosadašnju uspješnu suradnju.

- Naša namjera je preuzeti sva pozitivna iskustva Kantona Sarajevo, posebno model organiziranja područja zdravstva - precizirao je župan Štromar na sastanku organiziranom prije potpisivanja Sporazuma.

Na sastanku su, također, razmijenjene informacije o aktualnom privrednom stanju u Kantonu Sarajevo i Varaždinskoj županiji, dok su predsjedavajuće obje skupštine Mirjana Malić i Dubravka Biberdžić ukratko prezentirale organizaciju i djelokrug rada tijela koja predvode.

Premijer Musić je istakao da Kanton Sarajevo ima namjeru preuzeti iskustva i modele primjene zakona o javno-privatnom partnerstvu Varaždinske županije, dok je varaždinska delegacija izrazila zabrinutost zbog pada bruto društvenog proizvoda u Hrvatskoj, koja je po MMF-ovoj listi trenutno na 170. mjestu u svijetu, što se direktno odražava i na intenzitet investiranja, ali i gospodarski razvoj županije.

Župan Varaždinske županije prezentirao je pozitivna iskustva o javno-privatnom partnerstvu u području obrazovanja i organizacije jednosmjenske nastave, te uređenja industrijskih zona.

Osim predsjednice Skupštine i župana, sastancima i potisivanju Sporazuma su nazočili i zamjenica župana mr.sc. Blanka Glavica-Ječmenica, zamjenik župana Milan Pavleković, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Alen Leverić te direktor AZRA-e Josip Borak.


Komentari