Varaždinska županija je za ulazak Hrvatske u Europsku uniju

Objavljeno: 15.01.2012. 17:44

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Varaždinska županija

Uoči referenduma o ulasku Hrvatske u EU, u Maloj dvorani Županijske palače održana je konferencije za novinare kojom se potiče javnost da izađe na referendum i glasa za ulazak Hrvatske u EU.

Na konferenciji su govorili župan Varaždinske županije Predrag Štromar, predsjednica Savjeta za europske integracije Varaždinske županije, ujedno i zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina te saborska zastupnica Natalija Martinčević, kao i predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije Hrvoje Kovač.

- Varaždinska županija se od 2005. godine priprema za ulazak Hrvatske u EU, a svoju spremnost smo dokazali kroz mnoge odrađene projekte financirane iz EU fondova. Nama ne treba EU samo radi novaca, već da bi se i u Republici Hrvatskoj uspostavila ista ona pravila koje vrijede u zemljama članicama u bilo kojem smislu
– kazao je župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

Župan Štromar je istaknuo da Republika Hrvatska već punih deset godina pregovara s EU oko ulaska. U prošlom sazivu Sabora usvojeno je više od 300 zakona pa su se građani preko medija mogli dovoljno dobro informirati i upoznati sa svim bitnim odredbama oko ulaska.

- Mi kao Savjet za europske integracije Varaždinske županije svakako očekujemo da će naši građani u velikoj većini poduprijeti ulazak Hrvatske u EU. Varaždinska županija zaista je u proteklom mandatu odradila velik broj aktivnosti, predavanja, okruglih stolova kroz koje se nastojalo informirati građanstvo o svim aspektima ulaska Hrvatske u EU. Stoga vjerujemo da su građani prepoznali dobrobit ulaska i da će glasati pozitivno na referendumu - istaknula je Natalija Martinčević.

Dodala je da je kod svih novih članica zabilježen  rast BDP-a i zaposlenosti, a kao primjer istaknula je Poljsku, koja je imala veliki broj euroskeptika, ali je privukla najviše novca iz EU i u krizi je imala najveći rast  u Europi. Kad je riječ o pregovorima, koje je u Hrvatskoj vodila prošla Vlada, moglo se i bolje, smatra Martinčević.

Sada, kada su poglavlja zatvorena sve je objavljeno, ali građani imaju premalo vremena za potpunu informiranost, koja može dovesti do negativnog glasanja. Najveći postotak euroskeptika je među mladima, prema posljednjim istraživanjima čak 65%, ponajviše zbog neinformiranosti oko cjelokupne situacije oko ulaska Hrvatske u EU.

- Godinama se razgovaralo o uvođenju Demokracije i civilnog društva u sustav obrazovanja kroz koji bi se mladi u potpunosti mogli informirati o postojećoj situaciji jer mladi se najviše informiraju kroz socijalne medije na kojima vlada negativan kontekst vezan za ulazak Hrvatske u EU- kazao je Hrvoje Kovač, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije.

Komentari