Varaždinska županija predstavljena na sajmu u Münchenu

Objavljeno: 06.10.2011. 12:34

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Varaždinska županija

U Münchenu je održan 14. po redu najveći europski sajam komercijalnih nekretnina i investicija „Expo Real 2011“ na kojem su, uz brojne izlagače iz cijelog svijeta, predstavljene i atraktivnosti ulaganja u Regiju Sjever, a priliku da se predstave iskoristile su Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka županija te gradovi Lepoglava i Novi Marof.

Kako je i bilo najavljivano, Varaždinska je županija na sajmu potencijalnim stranim ulagačima predstavila svoje poslovne zone i projekt ulaganja u medicinski turizam u Varaždinskim Toplicama.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar istaknuo je kako je kroz mnogobrojne razgovore primijetio da kod stranih ulagača i dalje postoji bojazan te skeptičnost oko neažurnosti dokumentacije i netransparentnosti pravne legislative u našoj državi.

- U vremenima kada se tržište dramatično mijenja, važno je bilo pokazati svoju prisutnost, a uz to smo i prikupili brojne korisne kontakte te dobili neke nove ideje koje možemo upotrijebiti u daljnjim nastojanjima privlačenja investitora. Nažalost, još uvijek se osjeti mala skeptičnost investitora oko ulaganja u Hrvatsku, ali prisutna je i nada da će stvari uskoro krenuti na bolje – rekao je Štromar te naznačio kako su zbog toga tijekom „Expo Real-a 2011“ potencijalne investitore sustavno informirali o tome kako im se u Varaždinskoj županiji nude riješeni imovinsko-pravni odnosi te uređena prostorno-planska dokumentacija.

Istaknuo je kako ga se posebno dojmila veličina sajma i velik broj posjetitelja i izlagača, a osvrnuo se i na interes koji je vladao za ulaganje u novi lječilišni hotel Jupiter i gradnju bolnice Junona, u sklopu specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice.

- Neki od investitora su nas zamolili da ih kontaktiramo kad čim dobijemo lokacijsku dozvolu koja će nam omogućiti još kompetentniji izlazak na tržište i sigurniji pronalazak strateškog partnera. Siguran sam da će u tome puno pomoći i ovaj nastup jer nam je Sajam poslužio kao idealna platforma za umrežavanje – zaključio je župan.

Sajam je i ove godine okupio velik broj sudionika pa su zbog želje da se pokrenu novi investicijski ciklusi, svoje planove za nove projekte predstavile brojne regije, gradovi, agencije za nekretnine te arhitektonski i projektni uredi.

Među zemljama koje su imale nacionalne paviljone bile su Austrija, Francuska, Luksemburg, Nizozemska, Španjolska, Švicarska i Sjedinjene Američke Države.

Međunarodni sajam za komercijalne nekretnine i ulaganja „Expo Real 2011“, održava se svakog listopada od 1998. godine u Münchenu u Njemačkoj, a ove se godine predstavilo 1,610 izlagača iz 34 zemlje.

Događaj je bio u pratnji opsežnog programa konferencije s preko pet foruma te 400 govornika koji su raspravljali o aktualnim trendovima i inovacijama u nekretninama, ulaganju i financijskim tržištima.

Komentari