Povodom Dana sjećanja

Varaždinski antifašisti u “Vlaku sjećanja za Auschwitz“

Objavljeno: 27.01.2016. 08:29

Zadnja izmjena: 15.02.2016. 22:36

Foto: Ilustracija

Povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta škole u Hrvatskoj obilježit će 27. siječnja prigodnim programima, predavanjima, filmskim projekcijama, izložbama fotografija...

"Ne ponovilo se više" uzrečica je kojom se mlade želi upozoriti na zlo koje je pred 70-ak godina haralo Zemljom i gdje su Židovi stradali na najgori mogući način. Svaka žrtva nije bila Židov, ali je svaki Židov bio žrtva, smatra prof. Milivoj Dretar koji se već više od deset godina bavi problematikom holokausta u Hrvatskoj i Europi. 

- U tom svirepom uništenju jednog cijelog naroda uopće se nije posvećivala ni trunka pažnje prema djeci, ženama, starijima ili bolesnima - svaka je osoba židovskog podrijetla trebala biti iskorijenjena i u tome je ustaški režim zaista odigrao značajnu ulogu. Vrlo brzo po preuzimanju vlasti, ustaški je teror poprimio nezapamćen karakter kada je započelo s progonom "nepoćudnih" Srba, Roma, Židova, komunista, ali i svih drugih koji se nisu uklapali u Hitlerov novi poredak – podsjeća Dretar.

Stoga se, dodaje, danas u školama uči o uzrocima, tijeku i posljedicama Drugog svjetskog rata i učenicima je to prilično zanimljivo gradivo. No još se uvijek premalo pažnje pridaje temama poput stradanja civilnog stanovništva i sudbini malih ljudi. 

- Kada dođe na red tema holokaust i zločini protiv čovječnosti, vrlo je teško to pojasniti u 15-ak minuta na jednom školskom satu. Stoga bi se u edukaciju o holokaustu trebali uključiti i nastavnici hrvatskog jezika, likovne i glazbene kulture, vjeronauka, sata razrednika jer je holokaust toliko kompleksni pojam da ga uistinu može proučavati na više nastavnih predmeta – ustvrdio je Dretar. 

Inače, svake se godine ovaj datum posebno obilježi u Osnovnoj školi "Petar Zrinski" Jalžabet, a ove će se prikazati film 'Povratak posljednjeg' koji govori o sudbini Olega Mandića iz Opatije. 

Zanimljivo, Mandić nije bio Židov, ali su članovi njegove obitelji bili uključeni u Narodnooslobodilački pokret, stoga su odvedeni u logor. 

- Dana 27. siječnja 1945. Crvena armija je ušla u prostor logora Aushwitz i oslobodila preostale logoraše i to je dan koji se obilježava kao Dan holokausta. A upravo je danas vremešni i uvijek dobro raspoložen Oleg bio posljednji živući koji je izašao iz Auschwitza. Oleg i danas sudjeluje u edukaciji mladih, posjećuje škole i govori o svojoj sudbini – naglasio je Dretar. 

Godinama suorganizira "Vlak sjećanja za Auschwitz" te će ove godine Varaždinsku županiju u tom projektu predstavljati gimnazijalac Mislav Mraz i prof. Milivoj Dretar.

Komentari