Varaždinski branitelji priključit će se prikupljanju potpisa za referendum

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 14.11.2013. 08:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: ilustracija

U Varaždinu je održana sjednica Koordinacije braniteljskih udruga Varaždinske županije na kojoj je odlučeno kako će sudjelovati u prikupljanju potpisa za referendum o pitanju dvojezičnosti.

Potpisi građana Varaždinske županije prikupljat će se po većim mjestima, a na sastanku su određeni i koordinatori za pojedina područja. Tako će glavni koordinator za Varaždinsku županiju biti Ivo Loborec, za grad Varaždin Robert Puja, za Ivanec Ljudevit Cikač, za Lepoglavu Vjekoslav Špac, za Novi Marof Damir Ključarić, za Varaždinske Toplice Đon Šinjori, za Ludbreg Krasnodar Špoljarić, a za općinu Maruševec Juraj Kumrić.

Potpisi će se prikupljati od 17. studenog do 1. prosinca, a lokacije će biti objavljene nakon sastanka Koordinacije braniteljskih udruga Gradova Ivanca i Lepoglave. Za provedbu referenduma potrebno je prikupiti desetinu potpisa od ukupnog broja birača iz Registra birača, odnosno nešto više od 450 tisuća.

Koordinacija braniteljskih udruga Varaždinske županije opetovano je izrazila potporu Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara, unaprijed odbacila očekivane optužbe o izmanipuliranosti te pozvala društvene, političke i ostale subjekte da se pridruže i pomognu u provedbi ove akcije.

Na referendumu bi se građani očitovali o tome jesu li "za" ili "protiv" da se "ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice".

Iz stožera za obranu hrvatskog Vukovara najavljuju da "predloženom izmjenom Hrvatska ne bi prekršila pravila međunarodnog prava jer pravo ravnopravne službene uporabe jezika nacionalne manjine jamči europska Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina tako da ne određuje udio koji pripadnici nacionalne manjine moraju činiti u ukupnom stanovništvu, nego se svakoj državi prepušta da to uredi svojim zakonodavstvom".

Komentari