Varaždinski proizvođači mlijeka prosvjeduju u Poljancu

Piše: Luka Špac

Objavljeno: 20.02.2012. 15:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Proizvođači mlijeka iz Varaždinske županije treći dan prosvjeduju u Poljancu kraj Ludbrega zbog odluke najvećeg otkupljivača mlijeka u Hrvatskoj, kompanije Dukat da smanji otkupnu cijenu mlijeka na 2,3 kune.

Među prosvjednicima su i proizvođači mlijeka koji surađuju sa drugim otkupljivačima mlijeka koji za sada nisu smanjili otkupnu cijenu mlijeka, a koji su se odlučili solidarizirati sa svojim kolegama.

- Nije tu u pitanju samo solidarnost. Svi oni znaju da će, ako Dukat smanji otkupnu cijenu mlijeka, i otkupljivači s kojima oni surađuju smanjiti otkupnu cijenu te da će i oni biti pogođeni - ističe vođa prosvjeda u Poljancu i predsjednik Udruge Seljačka sloga Nikola Dombaj.

Njegov kolega iz udruge Ivica svoje mlijeko prodaje Vindiji i ističe da je i više nego zadovoljan odnosom sa varaždinskom kompanijom.

- Istina, kasni se malo sa plaćanjem ali to je danas i na neki način normalno. Što se tiče samog odnosa, on je i više nego korektan - ističe Ivica.

Vindija za sada nije smanjivala cijenu otkupa mlijeka, ali Ivica ističe da će i varaždinska kompanija smanjiti otkupnu cijenu ako to napravi i Dukat.

- Nerealno je očekivati da će Vindija zadržati visoku otkupnu cijenu u trenutku kad najveći otkupljivač mlijeka u Hrvatskoj mlijeko otkupljuje po znatno nižoj cijeni. I nitko to ni ne mora reći javno. To je jednostavno logika stvari - ističe Ivica koji mjesečno proizvede oko 15 tisuća litara mlijeka europske kvalitete. Smanjenjen otkupne cijene mlijeka njegovoj bi proizvodnji bila nanesena nesaglediva šteta.

- Ako cijena padne na 2,3 kune bit će to najniža cijena u posljednjih 15 godina i više. Imam račune od prije 5 i više godine koji potvrđuju da je cijena mlijeka tada bila oko 2,6 kuna. U međuvremenu su nam troškovi, poput troškova smjese i plavog dizela, porasli za nešto manje od 50 posto - ističe Ivica te naglašava da bi spuštanjem otkupne cijene na 2,3 kune bio prisiljen „staviti ključ u bravu“.

- Na stranu činjenica da radim po 18 sati dnevno, da ne stignem slaviti ni Božić ni Novu godinu ni Uskrs, „ni petke ni svetke“ i da već godinama nisam bio na godišnjem odmoru. Računica je vrlo jasna. Mjesečni troškovi proizvodnje mlijeka iznose između 10 do 15 tisuća kuna, plaćam i kredit za novi traktor u iznosu od 2 500 kuna i ako otkupna cijena padne na 2,3 kune jedino što mogu napraviti jest da odvezem krave u klaonicu i prodam sve što imam - poručuje Ivica te dodaje da su proizvođači mlijeka s područja Varaždinske županije nisu imali neke veće kapitalne investicije vezane uz proizvodnju mlijeka.

- Ti proizvođači su opterećeni ratama kredita koje iznose između 20 do 30 tisuća kuna i mogu si samo misliti kako je njima. Zato sam i odlučio podržati prosvjed i biti solidaran s njima - poručuje Ivica.

Komentari