japan zemlja partner

Predstavljene Varaždinske barokne večeri: Osim koncerata, Varaždinci će upoznati i bogatu japansku kulturu

Objavljeno: 17.09.2018. 11:43

Zadnja izmjena: 17.09.2018. 15:23

Foto: Dario Jurčević

Danas je u Salonu varaždinske Gradske vijećnice predstavljen program 48. Varaždinskih baroknih večeri. O zanimljivostima su govorili predstavnici Grada Varaždina i Varaždinske županije, organizatori festivala i Veleposlanstvo Japana, ovogodišnje zemlje partner VBV-a.

Festival je od nacionalnog značaja koji započinje svečanim koncertom otvorenja u petak, 21. rujna u 20 sati. Ove godine će biti 18 koncerata u Varaždinu, Trakošćanu i Varaždinskim Toplicama, koji ulaze u konkurenciju za festivalske nagrade, a u baroknoj će glazbi publika moći uživati i u Knegincu, Belcu, Ludbregu, Novom Marofu, Križevcima, Krapini, Prelogu, Loboru i Svetom Jurju na Bregu.

- Mislim da će Varaždinci ove godine imati jedno neprocjenjivo iskustvo, a to je upoznavanje japanske kulture, dakle ne samo glazbe, glazbenika, umjetničkih djela nego i japanske kulture općenito. Mislim da ovakvog predstavljanja još u Hrvatskoj nije bilo. Naravno za nas je primarno i da smo najviše pozornosti posvetili baroknoj glazbi i baroknom festivalu, i ovdje će biti izvedena neka djela koja su najviša u ostvarenju u ljudskom duhu uopće. Bit će i dani japanske kulture, od kulinarstva, izrada lutaka pa recimo do haiku poezije. Mislim da će Varaždinci stvarno imati tu povlasticu da budu potpuno upoznati s japanskom kulturom - izjavio je gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok

- Posebno želim naglasiti kako me veseli što ćemo imati priliku uživati u glazbi od Kneginca, Ludbrega, Novog Marofa, Vinice, Varaždinske Toplice i to je nešto što zaokružuje ovu našu prigodu i cjelinu u onom smislu približavanja svim našim žiteljima u ovakvom vrhunskom događaju - dodao je dožupan Varaždinske županije Tomislav Paljak

- Velika je čast za Japan da bude zemlja partner za ovogodišnji tradicionalni festival posebice zato što ove godine obilježavamo 25. Obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa. Naša je velika čast da toliko japanskih glazbenika upravo predstavlja barok u njihovom stilu i to prema Hrvatskoj publici - zaključio je Veleposlanik Keiji Takiguchi.

Komentari