A nekad je to bio derbi...

Piše: M.B. / eVz

Objavljeno: 24.03.2012. 10:45

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Vladimir Mrak

Danas na Varteksu gostuje zagrebački Dinamo. Gotovo smo napisali derbi, jer uvijek su to bili derbiji, pa i kada je Varteks bio „fenjeraš“, kao danas. No ovog puta to će biti derbi samo za kamere koje će prenositi utakmicu.

>> Varaždinci u subotu pred TV kamerama protiv Dinama

Možda ćemo i gledati dobar nogomet, možda čak varaždinski prvoligaš iznenadi, kao što je pokazao da može u Splitu, no neće biti niti D od derbija. Neće na tribinama biti „Črnih strela“, koje će svirati za Dražena Ladića, neće biti pjesme „Zagreb, Zagreb – selo kraj Varaždina“, neće biti WS-a na prepunom Jugu, neće biti pogrdnih uzvika prema sucima, niti skandiranja prema momcima u plavim dresovima i njihovim delegacijama u svečanoj loži, neće biti niti ekstatičnog uzbuđenja kod svakog pogotka u mreži Ladića, Butine, Kocha, ili nekog četvrtog.

Ionako će na tribinama prevladavati navijači Dinama, ponajviše iz okolnih mjesta, kao što je to i slučaj posljednjih godina. Varaždinski je prvoligaš ionako propustio svoju šansu postati pravi klub.

A sve je počelo prije 20 godina, velikom pobjedom nad „modrima“, rezultatom 4:0. Cvita, Ture, Delevski, Toplak i društvo, s Ivankovićem na klupi,„demontirali“ su ekipu koju je tada predvodio kao trener Vlatko Marković. Njima je očajnički trebala pobjeda, jer su se (tada kao HAŠK Građanski) htjeli dokopati Europe, pa su, navodno, pokušali kupiti utakmicu u Paki, ali su Đelac (op. pokojni Herjavec) i Tanac (op. Branko Ivanković) odbili prodati. Završilo je pobjedom 4:0 i velikom feštom u Varaždinu.

Pamtimo i da je Zlatko Canjuga, tada profesor u varaždinskoj Gimnaziji, vodio učenike svojeg razreda, na utakmicu, ali se vratio prilično „pokisnut“. Doživjeli su Zagrepčani prvu pljusku od Varaždinaca, a kasnije ih je bilo mnogo. Počeli su se rađati pravi Varteksovci, a klub je vrlo brzo počeo skupljati navijače u regiji, ali i okolici.

Pamte se i Besekove škarice kumu Ladiću 1994. godine, Brlenićevi driblinzi 1996. godine, pamte se i mnogi Mumlekovi golovi, a posebice onaj 2007. godine, kada je Varteks bio posljednji sa skorom u prvenstvu 0-0-8. A Dinamo prvi sa 8-0-0 i serijom od 28 uzastopnih ligaških pobjeda. Jedan od kreatora Varteksa, Branko Ivanković bio je trener "modrih", i ganjao svjetski rekord po broju pobjeda. No naletio je na borbeni Besekov Varteks, s Mujanovićem, Lučićem, Prahićem i ekipom, a prije svega kapetanom Mumlekom, koji je u 94. minuti donio prvu pobjedu Varteksovcima.

Te su sezone „krojači“ zveknuli Dinamo i u Maksimiru, 1:2, u prvoj utakmici Zvonimira Solde na klupi, a još jednom je Mumlek poslao Kocha po „ćevape“.

Upravo Varteks je i najbolja ekipa u HNL-u, kada su pobjede na Maksimiru u pitanju. Bilo ih je čak pet u povijesti HNL-a, čime su „krojači“ ispred Hajduka, Rijeke, Osijeka i svih ostalih klubova.

Sve to, nekad je činilo derbi. Utakmice Varteksa i Dinama, bile su utakmice koje su se dočekivale s posebnom pažnjom. No ne i ova. Pravim navijačima srce se „para“ zbog toga što je ostalo od nekad slavnog Varteksa. A na tribinama će biti, čast nekolicini fanatika, uglavnom samo navijači Dinama.

Navijača i euforije više nema - sve je uništeno totalnim urušavanjem organizacije kluba, brojnim aferama, poput Offsidea, kao i nerazumnom klupskom politikom, promjenom imena, ali i drugim "muljažama", nakon čega su se svi kvalitetni ljudi odmaknuli miljama daleko od svog kluba.

A bio je to nekad pravi derbi protiv kluba kojeg je bilo najslađe pobjeđivati, kako god da se zvao, HAŠK Građanski, Croatia ili Dinamo.

Komentari