Veličanstveni bukureštanski remi ravan pobjedi

Objavljeno: 29.07.2011. 15:53

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: Andrej Švoger / CROPIX

Iako bukureštanski Dinamo niti približno nije Aston Villa, ova europska pobjeda Varaždinaca, pardon remi, ali vrijedan poput pobjede, jednako je značajan kao i utakmica u Birminghamu, odigrana

Usporedbe radi, spomenut ćemo da rumunjska momčad prema Transfermarktu vrijedi 21,8 milijuna eura, a varaždinska tek 5,5, ali sa Punčecom, Glavicom, Šafarićem i Conjarom, koji nisu igrali. Zapravo, samo njihov krilni napadač Gabriel Torje, vrijedi poput cijele ekipe. Nije bilo niti Dine i Filipa Škvorca, da ne spominjemo i Hojskog, Vuka, Kvesića i ostale, koji više također nisu u redovima varaždinskog prvoligaša.

A Hrvatska radio televizija ponovno nije prenosila susret, kao ni onaj iz Birminghama, prije deset godina. Što ćete, malo su pogriješili, kao i kada nisu prenosili pobjedu Varteksa 4:3 na Maksimiru, protiv Croatije na proljeće 1996. godine. No dobro, tada možda nisu smjeli. Bilo je takvih situacija još, ovo su samo prve dvije koje nam padaju na pamet. Često se to događalo, da varaždinski prvoligaš neopravdano ostaje po strani, u zapećku. Ponovno su mnogi otpisali Varaždince, iako su se još jednom potvrdili kao jedan od najuspješnijih hrvatskih klubova u Europi.

I nije to izgledalo nimalo lijepo u 16. minuti, neki su se već pribojavali „potopa“, „samo da ne bude petica“, komentiralo se u varaždinskim kafićima, ali i na putem Interneta, gdje se utakmica pratila. Nisu tako, srećom razmišljali Vugrinec, Krklec, Sačer i ostalo društvo.

Kako je utakmica odmicala, bili su sve sigurniji, momci koji su do jučer igrali u trećoj ligi, izlazili su na kraj sa skupocjenim rumunjskim napadačima. Donijelo je to na kraju velik rezultat.

Varaždinci su došli pred „vrata raja“. Toplakovi „krojači“ nakon pet europskih utakmica, zasad nemaju poraz, skor je tri pobjede, dva remija, nula poraza, a ukoliko ostanu bez poraza i za tjedan dana, idu na megdan nekome od europskih „velikana“. Eventualni prolaz donio bi im samo još dvije utakmice do Europske lige i mogućeg spasa kluba, koji je u ogromnim problemima. Sada i oni igrači koji su otišli iz Varaždina vjerojatno žale, jer njihovi bi se dojučerašnji suigrači mogli naći pred povijesnim uspjehom.

No, taj pretposljednji korak, prolazak do posljednjeg kola, je velik. Rumunji imaju sjajnu ekipu, Torje, Alexe, Nicolae su igrači koji mogu bez problema igrati i u Ligi prvaka, stoga će biti potrebno napraviti veliki napor da se njihovi naleti izdrže.

Trebat će i podrška s tribina, nadajmo se da će Varaždinci doći u velikom broju, podržati ove mlade nogometaše, jer su napravili malo sportsko čudo. Za nešto više, trebat će značajnije podrške navijača, ali i gospodarstvenika, kao i cijele ostale klupske organizacije, logistike.

Bila bi prevelika šteta da Varaždin ostane bez svojeg najznačajnijeg sportskog branda, a ova večerašnja utakmica je najbolje pokazala. Nadajmo se da će to netko, nakon podosta godina „kalvarije“ napokon shvatiti.

>> Varaždin u Bukureštu do sjajnih 2:2

>> VIDEO: Golovi s utakmice Dinamo (B) - Varaždin


Komentari